header kep

Ajánlatkérés

A fa nyílászárókról

A műanyag nyílászárók mellett megkülönböztethetünk fa anyagból készült nyílászárókat is. A fa nyílászárók megjelenése rendkívül változatos lehet, ezt az alapanyag tulajdonságai befolyásolják, mint az évgyűrűk formája vagy a szín. Készülhetnek puha-, kemény-, illetve nemes fából, általában mesterségesen szárított lucfenyőt, borovi fenyőt, illetve erdei fenyőt használnak a szakemberek a nyílászárók elkészítéséhez. A jó minőségű alapanyag kellő szilárdságú, erős, alaktartó és könnyen megmunkálható. 

 

Fontos, hogy a nyílászáró beépítés szakszerűen történjen és a fa megfelelően ki legyen szárítva. A beépítés előtt vízbázisú impregnálószerrel alapkezelést kell végezni, ami a rovar-, gomba-, és lágmentesítést, valamint a felületkezelő alapozást jelenti. Az alapozás után a szakemberek egy közbenső réteget szórnak a felületre, majd száradás után lakkréteget visznek fel rá. A korszerű felületkezelésnek köszönhetően a nyílászárók sokáig ellenállnak majd a környezeti hatásoknak és az UV sugárzásnak.


A fából készült nyílászáróknál problémát okozhat a nedvesedés, ugyanis a fa könnyen megszívja magát vízzel, aminek következtében megduzzad és károsodhat a szerkezete. Különös figyelmet kell fordítanunk a nedvesség elleni védelemre és a szellőztetésre. Csapadékos időjárás és fokozott belső páratartalom esetén érdemes rendszeresen letörölnünk a fa nyílászárókat száraz ronggyal, így csökkenthetjük a duzzadás mértékét. Kiszáradás után az anyag visszakapja eredeti méretét. 

A fa nyílászárók előnyei, hogy hosszú élettartamúak, fizikai rongálódásuk javítható, a közhiedelemmel ellentétben tűzbiztosak, természetes hatást keltenek, valamint esztétikai megjelenésüknek köszönhetően magas komfort érzetet biztosítanak. A fa anyagú nyílászáróknak az alkalmazása olyan személyeknek ajánlott, akik természetes anyagokból épült házban élnek vagy hajlandóak egy kis időt szánni az ápolásukra. 

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!