header kep

Ajánlatkérés

A zöldtető előnyei

A zöldtetők közkedveltsége elsősorban energiatakarékos tulajdonságukból és esztétikumukból adódóan növekszik folyamatosan.


Hazánkban akkor váltak igazán népszerűvé, amikor a telkekre kiszabott zöldfelület területébe elkezdték belekalkulálni a többszintes növényállományt is. A zöldtető 25-75 százalékát lehet belevenni a telek zöldfelületébe, melynek pontos értékét a termőterület vastagsága határozza meg. Ezen túl azonban számos más pozitívummal is rendelkezik.

A zöldtetők többek között ugyanis kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhető, hogy nyáron hűtik, télen pedig fűtik az ingatlanokat. Egy hagyományos panelház legfelső szintjén átlagosan 40 fok körüli hőmérséklet van a plafon mentén, míg ez az érték egy tíz centis vastagságú zöldtető esetében maximum 20 fokra tehető. Segítségükkel mérsékelhető a hőmérséklet túlzott ingadozása, amellyel az ingatlan szerkezetének élethosszát is megnövelik.

Mindemellett kiemelendő, hogy a szigetelést megóvják az elöregedéstől, valamint az UV-sugárzás káros hatásaitól. Hasznos a mikroklíma és a biodiverzitás szempontjából is. Összességében tehát a zöldtető nagymértékben hozzájárul az épület értékének növeléséhez. Környezetbarát megközelítésből pedig pozitívumként említhetjük azt is, hogy egy új élőhelyet teremthetünk vele különféle állatfajoknak.

Jelenleg két típusát különböztethetjük meg: az intenzív és az extenzív zöldtetőket. Utóbbiak esetében egy pár centiméteres vastagságú földréteg adja a növényzet alapját. Ebből kifolyólag ezek a növények többnyire kiváló tűrőképeséggel rendelkeznek, az időjárástól függetlenül is hosszú ideig életképesek. Az intenzív zöldtetők ennél összetettebbek, hiszen a szerkezetnek majdnem 0,5 méter vastagságú földréteget kell megtartania. Előnye azonban, hogy ebbe már sokkal többféle növény telepíthető. A zöldtetők minden fajtájára igaz, hogy költséghatékonyabb és gyorsabb a lapostetőkön kivitelezni őket.

Vissza
Váltás teljes nézetre!