header kep

Ajánlatkérés

Őszi tetőkarbantartás, II. rész – Hogyan készítsük fel a tetőszerkezetet a télre?

A tetőnk – ahogyan már szó volt róla – akkor tudja igazán védeni az otthonunkat, ha rendszeresen ellenőrizzük és karbantartjuk. Érdemes tehát évente pár pillantást vetni a tetőszerkezetre, és átlagban háromévente, szakember bevonásával alaposabb karbantartást is  végezni rajta.

 

Tisztítási munkálatok

Az első részben főleg arról volt szó, hogy milyen hibákra figyeljünk oda, amiket még a fagyok beköszönte előtt fixálnunk kell. Most viszont térjünk ki kicsit a tisztítási munkálatokra. Az ereszcsatornák tisztítását például nem csak seprűvel és kézzel érdemes elvégezni, hanem akár slaggal is. Az erős vízsugárral sokkal hatékonyabban le tudjuk mosni a port és faleveleket. Hasonlóan járhatunk el a tetőszerkezet esetében is. Ahol látjuk, hogy a tetőn túl sok a lerakódás, ott slaggal és kefével is rásegíthetünk a tisztításra – amennyiben elérjük azokat. A lerakódások főleg az eresz közeli részeken keletkezhetnek, tehát gyakran akár egy létráról is meg tudjuk oldani a tisztítást. Természetesen ha olyan helyeken is szükséges karbantartanunk, amit már nehezen érnénk el egy átlagos létrával, akkor jobb szakszerű segítséget hívnunk. Az ilyesfajta műveletek balesetveszélyesek lehetnek – ha tériszonyunk van, akkor pedig jobb nem erőltetnünk a dolgot.

A tetőgerendák ellenőrzése

A tető szerkezetének ellenőrzése főleg a régi házaknál lényeges. A több évtizede épült házaknál ugyanis olyan kártevők is befészkelhetik magukat a gerendákba akár, mint a szú, ami igen jelentősen károsíthatja a fát. Tehát fontos figyelni a gerendák állapotára is. Természetesen a jól összerakott ácsmunka akár évszázadokig is remekül tartja a tetőt, azonban régi házak vásárlásának esetében nem ismerjük a tetőszerkezet kivitelezésének minőségét. A tetőszerkezet alaposabb átnézését a régi és általunk még nem ismert épületek esetében szintén érdemes profikra bízni.

Szigetelések

Sok háznál a tetőszerkezet alatt szigetelt a padlástér. Ezek a szigetelések viszont elmozdulhatnak vagy károsodhatnak az idők folyamán. Ezért még a tél beállta előtt vessünk rájuk egy pillantást. Ez szintén fontos, hiszen a szigetelés nem megfelelő állapota jelentősen megnövelheti a fűtésszámlánkat. Nem ritka eset, hogy a szigetelést például egy elcsúszott tetőcserép miatt a padlástérre költöző pelék vagy más kisemlősök mozdítják el. Ezért az elmozdult cserepek esetében, mindig ellenőrizzük az alattuk lévő szigetelést is.

Vissza
Váltás teljes nézetre!