header kep

Ajánlatkérés

A napelemek fajtái – mi a különbség közöttük?

A napelemek sosem voltak még ennyire népszerűek, mint mostanság. Azonban érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni velük, ha mi is napelemes rendszer telepítésén törjük a fejünket, hiszen a napelemeknek több típusa létezik. Mi a különbség tehát ezen típusok között és milyen előnyeik, valamint hátrányaik vannak?

 

Napelem típusok

A laikus azt gondolná, hogy napelemekből csak egyféle létezik, viszont alapvetően két fontos csoportja ismeretes ezeknek. Az egyik a vékonyfilmes, másik pedig a kristályos technológiával készült napelem. Előbbieket egy olyan eljárással készítik, ahol rágőzölik a speciális rétegeket egy vékony hordozóra. Ennek köszönhetően egészen vékony és hajlékony napelemeket is készíthetnek így. Az ilyen napelemek előnye a rendkívüli vékonyság és hajlíthatóság, hátrányuk viszont, hogy sajnos alacsonyabb a teljesítményük. Emiatt pedig igen nagy felületet elfoglalhatnak, ha megfelelő mennyiségben szeretnénk energiát nyerni általuk. A kristályos technológiával készült napelemek viszont rendkívül hatékonyak és kisebb helyet is igényelnek – azonban ezek a panelek nehezebbek és vastagabbak. Ezek viszont sokkal jobb hatásfokkal működnek, mint a vékonyfilmes típusok. A kristályos technológián belül pedig két típus ismeretes: a mono- és a polikristályos napelemek.

A napelem típusok előnyei és hátrányai

Mindegyik napelem más-más felhasználási módhoz van tervezve. A vékonyfilmes napelemek például tökéletes kiegészítő források lehetnek, hiszen olyan helyekre is felrakhatóak, ahová a kristályos típusok egyáltalán nem. Ugyanakkor a gyengébb teljesítmény miatt főbb energiaforrásként mégis a kristályos típusok a legjobbak. A monokristályos termeli a legtöbb energiát, azonban a szűrt napfénnyel már nehezebben boldogul, ezért sokkal kényesebb a dőlésszöge beállítása is. A polikristályos ugyanakkor jól hasznosítja a szűrt napfényt, viszont a hatékonysága némileg kisebb, mint a monokristályosnak. Viszont jó hír, hogy nekünk nem kell aggódnunk a megfelelő típus kiválasztása miatt. A napelemes rendszereket kiépítő szakemberek a felméréskor mindig figyelembe veszik a jellemző éghajlatot, a napsütéses órák számát, és természetesen a tetőfelületet, ahová a panelek majd felkerülnek. Vissza
Váltás teljes nézetre!