header kep

Ajánlatkérés

Panelházak vízszigetelése – mutatjuk az előnyöket

A belső terek vízszigetelése, mégpedig itt a minőségi kivitelezésen van a hangsúly, kulcsfontosságú. Ami kifejezetten jó hír, hogy igény esetén akár utólag is megoldható, bontás és több napos beavatkozás nélkül. Na, de miért is olyan lényeges mindez?

 

Viszlát fokozott mennyiségű pára és penészek?

A helyiségek páratartalma normális esetben kiegyensúlyozott. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb eltérések, de azért a szélsőséges kiingások ritkák. Viszont ha a vízszigetelés nem megfelelő, akkor ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a falak átázhatnak. És többnyire át is áznak. A vízfolt csak terjed, egyre nagyobbá válik, miközben a benti pára koncentráció is fokozódik. Nyilván ez esztétikailag sem túlságosan vonzó fordulat, de a kevésbé kívánatos látvány csak egy dolog. A fő probléma, hogy az átnedvesedett falak higiéniai szempontból cseppet sem ideálisak. Ráadásul a penésztelepek számára a lehető legjobb közeget borítékolják. Így aztán nem is olyan meglepő, hogy ahogy a vízfoltok mind kiterjedtebbekké válnak, annál jelentősebb az esély arra, hogy felbukkannak a nehezen kiirtható és egészségügyi tekintetben mindenképpen kockázatot jelentő penészcsaládok.

Amúgy a szüntelen párásság sem jó a szervezet számára. S bár a szellőztetés ideig-óráig megoldhatja a problémát, a tartós siker mégsem garantálható. A nyári időszakban némileg letisztulhat a helyzet, kiszáradhatnak a nedves falrészek, viszont ahogy jön az őszi periódus úgy kezdődhet az egész elölről.
Régebbi panelházak esetén a fentiek mindennaposnak mondhatóak. Az újabb építésű variációknál már eredendően nagyobb figyelmet szentelnek a szakemberek az optimális vízszigetelés kialakítására. Arról nem is szólva, hogy a fürdőszoba vagy éppen konyha környékén nem mindegy, hogy pontosan milyen minőségű a szigetelőréteg.

A probléma utólag is orvosolható?

Igen, a jó hír az az, hogy a vízszigetelés utólagosan is pótolható, ráadásul nem pusztán egyféleképpen. Így aztán némi idő és pénz rááldozásával megingathatatlan, hosszútávú eredmény érhető el. S a fent ecsetelt nehézségek végérvényesen a felejtés homályába száműzhetőek.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!