header kep

Ajánlatkérés

Milyen típusú tetőszigetelés a legjobb választás?

A megfelelő tetőszigetelés biztosítása nem képezheti vita tárgyát. A felfelé szálló meleg levegő, például télen a lakás, ház tereinek fűtése során, pillanatok alatt kisurranhat, ha a tető szigetelése nem ideális.

 

Több kutatás, statisztika is foglalkozik azzal, hogy nagyjából milyen mértékű az ilyen módon elvesztegethető energia mennyisége. S bár az eredményként kapott adatok eltérőek, a számok minden esetben figyelemre méltóak. A 30 százalékos becslés általánosnak mondható. Még jó, hogy a „szökés” megállítható, viszont nem mindegy, hogyan.

A hőtechnikai szabályozások utat mutatnak!

A takarékos, tudatos energiafelhasználás olyan cél, ami egyrészt becsülendő, másrészt napjainkban gond nélkül kivitelezhető, harmadrészt pedig a klímaváltozás következtében globális értelemben is lényegessé váltak az energiamegtartási törekvések. Így aztán a hőtechnikai előírások szigorú keretet biztosítanak többek között a tető szigeteléséhez. Manapság az a forgatókönyv nem játszik, hogy „ej, ráérünk arra még”. Ráadásul ez költségvetési szempontból sem kifizetődő stratégia. Érdemes megjegyezni: a födém és a tető szigetelése prioritás egy ingatlan esetében, az oldalfalak csak ezután következnek. Aki ezt belátja, az hosszú távon jelentős összeget takaríthat meg a fűtési költségeken, illetve komfortosabb életteret teremthet otthonában.

Mekkora mennyiségű szigetelőanyaggal érdemes kalkulálni?

Az elmúlt évtizedek tendenciájához képest a legutóbbi, 2020-as rendelethez igazodva a felhasználandó szigetelőanyag mennyisége jelentősen nőtt. A tradicionálisnak mondható EPS100-as hungarocell lemezből minimum 28, de inkább 30 centiméteres vastagságú darabokra van szükség. A grafit 100-as lemezekből nagyjából 20-22 centi vastag szigetelés az optimálisnak mondható, még úgy is, hogy a grafitos adalékkal rendelkező anyag a kutatások és mérések alapján a fehér polisztirolnál sokkal hatékonyabban szigetel. Hungarocell helyett tökéletesen megfelelő lehet az üveggyapot vagy kőzetgyapot. A legtöbbször magastetők szigetelésére használt szálas hőszigetelőkből a fentiekhez hasonló mennyiség szükséges a sikeres végeredményhez. A tetőszigetelések típusai közé tartoznak az úgynevezett kiegészítő szigetelések, aminek a kialakítása külön lapra tartozik, nem kevés szakértelmet, gyakorlatot igényel, a nagyobb eredményesség érdekében azonban ezekkel is érdemes megismerkedni.

Vissza
Váltás teljes nézetre!