header kep

Ajánlatkérés

Tetőfelújítás a téli hónapokban

A legtöbb háztulajdonos, akinek új tetőre van szüksége, vagy rekonstrukciót szükséges beütemeznie, ezeket a munkálatokat minden esetben a hideg időjárás beállta előtt szeretné elvégezni. Bár ez érthető, előfordulhat, hogy mégis a zimankós hónapokban válik szükségszerűvé a tető javítása. A dermesztő körülmények ellenére erre a legtöbb otthonban amúgy van is lehetőség, feltéve, hogy megteszik a megfelelő óvintézkedéseket. Vajon mik ezek?

 

Kerülje el az otthona és a tető további károsodását

Ha télen javítja vagy cseréli a tetőt, ennek valószínűleg az az oka, hogy van egy súlyos probléma, ami vesztegléssel csak tovább fokozhatja a slamasztikát. Ilyen esetben minél tovább vár a tető javításával, annál súlyosabb lehet a kár. De mik azok a faktorok, amik indokolttá tehetnek egy ilyen folyamatot? Nyilvánvalóan az, ha már tapasztaljuk a beázás jeleit, vagy tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a tetőzet olyan szinten megrongálódott, hogy egy keményebb kaliberű jég- és hómennyiség már szivárgáshoz vezethet.

Szerezze meg a legkedvezőbb árakat, vegye igénybe a legjobb vállalkozókat

A téli tetőcsere egyik előnye, hogy a tetőfedők általában tavasszal, nyáron és ősszel elfoglaltabbak, így a hidegebb hónapokban, amikor kevesebb a munka, általában alacsonyabb árakon is hajlandóak dolgozni, és mivel kisebb a kereslet, valószínűleg a legkiválóbb vállalkozók is képesek lesznek beilleszteni önt az ütemtervükbe.

Béreljen megbízható vállalkozót

Nyilvánvaló, hogy a tetőfedés önmagában is kockázatokat hordoz, télen veszélyes helyzetet teremthet. A szakértő brigádnak a munka megkezdése előtt el kell távolítania a tetőről a jeget és a havat, ha pedig csúszós a felület, a biztonság kedvéért lassítaniuk kell, és nem árt óvintézkedéseket sem bevetni. A hőmérséklet egy másik szempont. A tetőfedők nem viselhetnek nehéz kesztyűt vagy csizmát, mert szükségük van a körmeikre az optimális fogáshoz, sőt a lábujjaikat is tudni kell hajlítani a stabilabb pozíció miatt, így a hidegben végzett munka kényelmetlenné és rizikóssá válhat. A tetőfedés már fizikailag is megterhelő, és a téli ruházat még nagyobb súlyt szolgáltat, ami csak tovább nehezítheti a folyamatot. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakembert alkalmazzon, aki helyesen értékeli az időjárási viszonyokat, és méltányos döntést hoz arról, hogy az adott napon biztonságos-e a kivitelezés.

Néhány berendezésre hatással van a hideg hőmérséklet

A zsindely felszereléséhez használt kompresszorok és szögpisztolyok szerkezetében fagypont alatti hőmérséklet esetén jég keletkezhet. Ha a légáramlás csökken, a szögpisztoly nem szúrja be a szögeket a megfelelő mélységbe. Ennek eredményeként a tetőfedőnek folyamatosan figyelnie kell és be kell állítania a pisztoly mélységét, ezzel is lassítva a folyamatot.
Különös figyelmet kell fordítani a zsindely telepítésére hideg időben

A zsindelyek rideggé válhatnak a hidegben, ami megnehezíti a hajlításukat és a vágást. A telepítőnek fokozottan ügyelnie kell arra is, hogy a szögek ne legyenek túlfeszítve. A beszerelés után a napsugárzásnak aktiválnia kell a ragasztót a zsindely önzáró csíkján, aminek hatására azok összetapadnak vagy feltapadnak. Ez megakadályozza, hogy a zsindely szélei felemelkedjenek a szélben, ami könnyen zsindelyhiányt eredményezhet. Egy másik lehetséges probléma a zsindely telepítésénél hideg időben a „hideg göndörség”, vagyis amikor a zsindely szélei felkunkorodnak a hideg miatt. E problémák leküzdése érdekében kézi tömítés alkalmazható, ami azt jelenti, hogy a tetőfedők minden zsindely alá tetőfedő cementet hordanak fel, és kézzel rásegítve lenyomva tartják, amíg a tető kellően felmelegszik ahhoz, hogy a zsindely öntömörödjön.

Vissza
Váltás teljes nézetre!