header kep

Ajánlatkérés

A tetőszigetelés szerepe, avagy miért is fontos igazán

A különféle házak szigetelése kapcsán a legtöbb embernek azonnal a falakra pakolt hungarocell táblák ugranak be. Ez csak természetes, hiszen a nemesvakolat velejárója, ami szép és jó. Mégsem biztos, hogy azonnal erre kéne gondolnod. Ennél sokkal fontosabb és egyúttal sokkal elhanyagoltabb téma a tető szigetelése. Miért itt kéne elkezdened a felújítási munkálatokat, ha úgy döntöttél, hogy kicsinosíttatnád a házad? Mutatjuk!


Az otthon komfortérzete

A hőszigetelés egy csodálatos vívmánya az építőiparnak. Általa otthonunkban kellemes meleg uralkodhat télen, vagy elbújhatunk a hűvös szobában a nyári forróság elől. Napjainkban már teljesen alapnak számít a jó hőszigetelés szinte minden újépítésű ház esetében. A régebbi épületeket is lassan modernizálják, aminek része a központi fűtés bevezetése. Mindenki szeretné, ha kellemes meleg uralkodna a házban a téli fagyok alatt. Ennek viszont egy fontos eleme a megfelelő hőszigetelés.


Sajnos a hőszigetelésről mindenki a falakra gondol, pedig nem itt érdemes kezdeni. A tető házunk egy olyan része, ami direkt módon van kitéve tűző napsütésnek és szakadó jégesőnek egyaránt. Érdemes lehet a hőszigetelést szintén itt kezdeni, és ezzel együtt a megfelelő vízszigeteléssel is ellátni.

Erre majd később kitérünk, viszont nézzük meg alaposabban, hogy miért játszik fontos szerepet a hőszigetelésben a tető. A termodinamika alapján a meleg levegő felfelé száll. Ez azt eredményezi, hogy a fűtött belső térben lévő meleg még a legjobb fali hőszigetelés ellenére is elszivárog majd. A hőszigetelés hiánya miatt a jéghideg padlástér pedig folyamatosan „húzza ki” a meleget a házból. Hadd ne kelljen megemlítenem, hogy ez mit jelent a fűtésszámlák tekintetében. A nyári meleg hasonlóképpen hat, csak visszafelé. A naptól átmelegedett cserepek erőműként fűtik a padlásteret, ami pedig felülről teszi ugyanezt a szobákkal.

Mi a helyzet az egyéb vízkárokkal?

Sajnos ez is egy hanyagolt téma, pedig sok fejfájástól megkímélhetjük vele magunkat. A nem megfelelő vízszigetelés észrevétlenül is apróbb beázásokhoz vezethet. A tényállás az, hogy mire észrevennénk ezt belülről a plafonon, addigra már elég komoly a kár. A jó vízszigetelés nem túl drága dolog, így kifizetődő, ha gondoskodunk róla. Ezt jobb, ha észben tartjuk.
Vissza
Váltás teljes nézetre!