header kep

Ajánlatkérés

Tetőkarbantartás az őszi hónapokban 1. rész

A tetőnket rendszeresen ajánlott karbantartani élettartamának meghosszabbítása érdekében, valamint azért, hogy a víz ne szivároghasson át rajta az esős időkben. A tetőt évente két alkalommal érdemes alaposan átvizsgálni, késő tavasszal, illetve ősszel. Aktuális cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb ősszel elvégezendő tetőkarbantartási feladatokat.

 

A tető felé hajló öreg, elszáradt fák ágai a tetőnkre eshetnek és károkat okozhatnak a tetőszerkezetben, különösen viharos, szeles időben, így érdemes a fákat megmetszeni. A gallyak, levelek és egyéb törmelékek rothadást, az ereszcsatorna elzáródását, termesz inváziót és tetőkárosodást is okozhatnak. A fák megmetszésével szintén csökkenthetjük a tetőn felgyülemlő algákat, zuzmókat és mohákat, amelyek károsítják a zsindelyeket és lerövidítik az élettartamukat. Viharos időben a ház mellett elhelyezkedő fa is veszélyt jelenthet a tetőszerkezetre, mert akár rá is borulhat, így érdemes szakemberrel átvizsgáltatnunk a helyszínt, szükség esetén pedig kivágatnunk a fákat.

Ősszel tisztítsuk ki és rögzítsük az ereszcsatornákat, hogy az esővíz megfelelően le tudjon folyni a tetőről, így elkerülve a beázást és a víz okozta rongálódást. A lehulló faleveleket és a törmelékeket rendszeresen távolítsuk el az ereszcsatornákból az őszi hónapok alatt. Érdemes ereszvédő hálót vagy lombfogó rácsot telepítenünk, hogy megakadályozzuk az ereszcsatorna eltömődését, a rovarok és a kártevők megtelepedését.

A tetőburkolatok átvizsgálása sem maradhat el. A hibás, törött burkolat darabokat cseréljük ki, hogy ne mozduljanak el vagy essenek le viharos időben. Ha aszfalt zsindely tetőnk van, jobb, ha kicseréljük a deformálódott, szélein göndörödött vagy csupasz foltokkal rendelkező zsindelyeket. Fából készült tetők esetén a tetőfedő anyagot akkor kell kicserélni, ha a fazsindelyek legalább 25%-a sérült. Ezekre a feladatokra érdemes ebben jártas szakembereket alkalmaznunk, hiszen alkalom esetén a tető kiigazítására és javítására is szükség lehet.

Vissza
Váltás teljes nézetre!