header kep

Ajánlatkérés

A tető felkészítése tavaszra – II. rész.

A téli hónapok után nem csupán házon belül érdemes tavaszi nagytakarításba fogni, hanem többek között a tetőszerkezet tekintetében is ajánlatos karbantartási feladatokat elvégezni. A teljes ereszcsatorna nagyobb volumenű tisztítása és a cserepek ellenőrzésén túl, például célszerű átnézni a tetőrendszer bádogos elemeit, a lemezeket, szegélyeket is.

 

A vápák és a tetőrendszer különféle szegélyei masszív anyagukból adódóan többnyire nem szorulnak karbantartási, javítási munkálatokra. Az ősszel és télen összegyűlt szennyeződések azonban ezeknél az elemeknél is okozhatnak dugulást bizonyos pontoknál. Az ilyen területeket érdemes átvizsgálni, szükség esetén pedig alaposabban megtisztítani a falevelektől, gallyaktól. A felületkezelt bádog lemezek ugyan ellenállnak a korróziónak, azonban a nagyobb hőingadozásnak már kevésbé. Könnyedén elmozdulhatnak, így emiatt – főleg a csatlakozó pontoknál – javasolt ezeket is szemügyre venni. Az ilyen elemek szétcsúszhatnak, deformálódhatnak, tömítésük elöregedhet, melyek következtében már nem fogják tudni ellátni feladatukat. Cseréjükhöz, javításukhoz mindenképpen tanácsos szakembert hívni.  

A cserepeket nem csupán repedések, sérülések kutatása szempontjából lényeges átnézni, hanem az esetleges elmozdulások, rések miatt is. Ezek ugyanis szabad bejárást biztosíthatnak a padlástérbe különféle kártékony állatoknak. Amennyiben pedig nyest, egerek vagy patkányok költöznek be, telepednek le otthonunk tetőterében, akkor csak nagyon nehezen lehet majd tőlük megszabadulni. Az ilyen kellemetlenségeket sokkal egyszerűbb inkább megelőzni, ezért nagyon fontos megszüntetni minden újonnan kialakult rést vagy elmozdulást a tetőszerkezeten. A darazsak ugyan nem minősülnek kártékony állatoknak, de például ismert allergia miatt ajánlatos még tavasz elején az ő fészkeiket is eltávolítani.

A tetőszerkezet megbízhatóságának fenntartása érdekében mindenképpen célravezető tavasz elején a fentiekben említett, kisebb-nagyobb ellenőrzési, tisztítási, karbantartási műveleteket elvégezi. Nagyobb problémák esetében pedig szakember bevonásával még időben helyrehozni azokat, hogy a tető ne veszítsen vízzárósági, viharállósági adottságaiból, és hogy továbbra is a megszokott biztonságot tudja nyújtani.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!