header kep

Ajánlatkérés

A tető felkészítése tavaszra – I. rész.

Fokozatosan kezd ébredezni a természet, ahogy a zord tél napsütéses tavasszá fordul át, mellyel egyidejűleg mi magunk is kedvet kapunk kisebb-nagyobb volumenű ház körüli munkákhoz. A lelkes tavaszi nagytakarításból azonban nem szabad kifelejteni a tető ellenőrzését, tisztítását sem. Ennek természetesen nem csak esztétikai okai vannak, hanem a tetőszerkezet élettartamának hosszabb ideig történő megőrzése is cél.

 


A mostani ősz és tél nem volt kifejezetten hideg vagy fagyos, azonban volt jó pár erőteljesebb vihar, kis havazás, valamint rengeteg eső.  Lehet, hogy beázást nem tapasztaltunk (vagy csak elsiklott felette a figyelmünk csekély mértéke miatt), azonban mindenképpen érdemes átvizsgálni a cserepeket. Megnézni, hogy nem mozdultak-e el, nincs-e rajtuk olyan repedés, mely idővel komolyabb gondokat okozhat. Emellett persze lehetnek ténylegesen sérült, menthetetlen cserepek, melyeket minél hamarabb cseréltessünk ki szakemberrel. Az ilyen darabok ugyanis a szomszédos cserepekben is kárt tudnak okozni, illetve a kis, de rendszeres beázással a tető szerkezetét ugyancsak károsítani tudják.

Az őszi-téli időszak után az ereszcsatorna mindig egy nagyobb volumenű tisztítást igényel. Ezen hónapok alatt könnyebben felgyűlnek a kisebb-nagyobb gallyak, falevelek, valamint egyéb szennyeződések, melyek eltömíthetik a rendszert. Ahhoz, hogy megállapítsuk van-e dugulás, illetve annak pontosabb helyét, egyszerűen öntsünk vizet az ereszbe, és nézzük meg, hogyan halad végig a rendszeren. Takarítsuk ki a problémásabb csomópontokat kézzel vagy erre alkalmas segédeszközökkel, majd mossuk át még egyszer az egészet, hogy az apróbb lerakódásoktól is megszabadítsuk az ereszt.

Amennyiben az alapos tisztítás után sem megfelelően folyik le a víz az ereszcsatornában, akkor annak hátterében nagy valószínűséggel annak deformálódása áll. Előfordulhat, hogy bizonyos pontokra nagyobb mennyiségű hó vagy jég zúdult az elmúlt időszakban, és az ebből adódó nyomás miatt elvesztette eredeti lejtését. Ezt természetesen rendbe lehet tenni, de tanácsos inkább szakemberre bízni a műveletet, nehogy rontsunk a helyzeten.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!