header kep

Ajánlatkérés

A nyílászáró választás legfontosabb szempontjai – II. rész

Előző bejegyzésünkben a nyílászárók kétféle tömítőrendszerét ismertettük, melyek lényeges szerepet töltenek be az ablakok és ajtók szigetelési képességének mértékében. Ezen felül viszont nyílászáró vásárlásnál érdemes figyelembe venni annak vasalatát, üvegezését, és a beépítési lehetőségeket is.

 

A nyílászárók hőszigetelése szempontjából az ablakba épített üveg minőségén is rengeteg múlik. A döntéshozatal során ezért ugyancsak fontos az üvegezésnél alkalmazott rétegrendet is számításba venni. A két rétegű üvegek 4-16-4 mm rétegrenddel készülnek. A belső üveg külső fele lágyfém bevonattal van ellátva, a légrést kripton, valamint argon gázzal töltik meg. A három rétegű üvegek 4-10-4-10-4, illetve 4-11,5-4-11,5-4 mm rétegrendű üvegezéssel készülhetnek. Az ilyen típusúaknál a belső üveg külső fele, valamint a külső üveg belső fele is kétszeres lágyfém bevonattal rendelkezik. A légrések kétszeres kripton, illetve argon gázzal vannak megtöltve. Ezek öt vagy hét kamrás profilba építve rendelkeznek a legjobb szigetelési adottságokkal.

A nyílászárók sokféle vasalattal készülhetnek, mely az ablakszárnyak oldalán és az ablakkereten elhelyezkedő alkatrészek (mint a zár, a pánt és a zsanér) együttesét jelenti. Ezek biztosítják az ablak mechanikai működését, tehát annak nyitását, csukását, buktatását, illetve eltolását. A megfelelő nyílászáró vasalat nanotechnológiával felületkezelt, valamint huzatzárral, rés-szellőzéssel és hibás működtetés gátlóval rendelkezik, belső merevítése pedig alumíniumból vagy tűzihorganyzott acélból készül. Mindezektől függetlenül a nyílászárók hosszú élettartamának megőrzése érdekében célszerű a vasalatok és a gumitömítések évente legalább egyszeri ápolása erre alkalmas készítményekkel.

Végezetül pedig a nyílászárók alapanyaga és szerkezete mellett beépítésük kivitelezése is ugyanolyan fontossággal bír a szigetelés szempontjából. Amennyiben ugyanis a beépítési hézag és annak szigetelése nedvességet vesz fel, akkor a nyílászárók körül repedések, penészfoltok és hőhidak alakulhatnak ki, energiaveszteséghez vezetve. Ennek elkerülése érdekében a legjobb megoldás párazáró és -áteresztő fóliák alkalmazása, melyek szárazon tudják tartani a purhab szigetelést. Ezzel a módszerrel a purhab szigetelés nem fog tudni nedvességet felvenni a belső térből, így meggátolva a korábban ismertetett problémák megjelenését. Vissza
Váltás teljes nézetre!