header kep

Ajánlatkérés

A gipszkarton használata a belsőépítészetben

A gipszkarton egy környezetbarát, könnyedén kezelhető alapanyag, melyet rendkívül sokféle célra lehet felhasználni a belsőépítészetben. Kedvező adottságai mellett kiváló ár/érték arányban lehet hozzájutni. Mindemellett, a gipszkartonnal történő munkálatok gyorsan kivitelezhetők, kevés piszokkal, szennyeződéssel járnak.

 

A vályog és tégla után megjelenő gipszkarton hamar közkedvelt építőanyaggá vált. Mivel azonban nem vízálló, így kültéri falburkolatként nem használható. Beltéri falak burkolására viszont kitűnően alkalmas, hiszen tökéletesen egyenes felület képezhető vele. A lemezek illesztéseinél természetesen szükséges némi hézagolás, valamint ajánlatos a gipszkarton falakat egy vagy több rétegben, egy speciális, finomglettelő anyaggal bevonni. Az így kialakított teljesen sima felület viszont festhető, mázolható vagy akár tapétázható is. Fontos előnye, hogy igen ellenálló anyag, hő hatására sem reped meg, így a hagyományos építésű falaknál jellemző, idővel itt-ott megrepedező vakolattal esetükben nem kell számolni.


A gipszkarton ugyancsak kiválóan alkalmas elválasztó falak készítésére. Például, ha egy nagyobb méretű szobát többféle célra szeretnénk használni, utólag leválaszthatjuk egy részét hálószobának, létrehozhatunk egy elszeparált, iroda jellegű részleget, vagy éppen egy kis nappalit. Könnyen vágható, így akár lépcsőzetes, ívelt falak is kialakíthatók belőle. Terhelhetősége nem túl nagy, függ többek között a rétegek számától és a rögzítő dübelek teherbírásától, de hozzávetőlegesen 40 kg-ot bír el deformálódás nélkül. Amennyiben tehát a falban polcokat alakítunk ki, arra legfeljebb dekorációs tárgyak, esetleg könnyedebb könyvek pakolhatók.
 

Nagyon sokféle helyiség álmennyezete alakítható ki gipszkarton lemezekből, ugyanis rendkívül széles választék áll rendelkezésünkre ilyen tekintetben. Vannak többek között ütésálló gipszkarton lemezek, melyek egy sportlétesítmény mennyezetével szemben támasztott esztétikai és funkcionális követelményeknek egyaránt eleget tudnak tenni. A teherhordó födém alá, a hűtő-fűtő funkciókat támogató, speciális összetételű gipszkarton lemezek is helyezhetők, melyek segítik a hőeloszlást, jó hővezető képességgel bírnak. Ezek mellett a különféle mintázatokban perforált gipszkarton lemezek esztétikus megjelenésük mellett kitűnő hangelnyelő funkcióval bírnak, hozzájárulva a kifogástalan akusztika eléréséhez az adott helyiségben.

Összességében tehát sok típusú felújítási munkálatnál lehet segítségünkre ez az építőanyag, mellyel gyorsan és könnyen varázsolhatjuk otthonunkat esztétikusabbá.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!