header kep

Ajánlatkérés

Tetőtér szigetelési opciók

Az utóbbi években egyre több épület homlokzati szigetelésére, nyílászárók cseréjére került sor. Az ilyen jellegű felújítások sokat segítenek abban, hogy a hideg hónapok alatt a fűtési energia ne vesszen el, házon belül maradjon. Ennek érdekében azonban a tetőszerkezet megfelelő hőszigetelésére ugyancsak szükség van, hiszen a meleg levegő elsősorban felfelé száll. A falak szigetelése tehát önmagában nem oldja meg a meleg levegő kiáramlásának problémáját, a tetőtér szigetelése nélkül.

 

A tetőtér szigetelésére többféle módszer és szigetelőanyag áll rendelkezésre napjainkban. Alapanyagként leggyakrabban táblás vagy tekercses kiszerelésű üveg-, illetve kőzetgyapotot alkalmazunk, de a hungarocell és a poliuretán is kiváló opciók lehetnek. Utóbbi kissé magasabb árfekvése miatt ritkábban használatos, ugyanakkor rendkívül hatékony. A hőszigetelő anyag kiválasztását tehát többnyire a rendelkezésre álló költségvetés határozza meg, illetve a tetőtér kialakítása.

A kivitelezés szempontjából a szigetelés kerülhet a szarufák közé vagy felé. Előbbit leggyakrabban magastetőknél alkalmazzuk. Ilyen esetekben a szigetelőanyag általában egy puhább szerkezetű alapanyag, melyet megfelelő méretre szabással lehet a szarufák közé rögzíteni. Ezt még ajánlatos a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel is bebiztosítani, a szarufák okozta esetleges hőhidak problémájának csökkentése érdekében. Ez pár centit ugyan elvehet az érintett helyiségek belmagasságából, viszont nagyban javítja az épület hőszigetelését. A szarufák közötti szigetelésnek érdemes legalább 20 cm-es vastagságúnak lennie, de ha van rá lehetőség, akkor ennél nagyobb réteg is felhelyezhető. Minél vastagabb ugyanis a szigetelés, annál kevesebb hőenergia áramlik ki az épületből.

A másik opció a tetőtér szigetelésére, ha a szarufák feletti részre kerül a hőszigetelési réteg. Ez azonban önmagában nem szokott elegendő lenni, inkább kiegészítő szigetelésként funkcionálhat. A szarufák feletti szigeteléshez kizárólag olyan szigetelőanyag alkalmazható, mely kellően masszív és nagy teherbíró képességgel rendelkezik. Bírnia kell ugyanis a cserepezés, a tetőfedés, valamint a lécezés tömegét, illetve a télen ráhulló hóréteg súlyát is. Mindezekből adódóan számít ritkaságnak, hogy a tetőtér szigetelését szarufák feletti módszerrel oldják meg.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!