header kep

Ajánlatkérés

Mi is az a hővisszaverő tetőcserép?

Egy épület energiavesztesége javarészt a tetőn keresztül megy végbe, melyen azonban sokat lehet javítani megfelelő hőszigeteléssel, alapanyagokkal és további rendszerelemekkel. Ezek kedvező hatásai nem csupán a nyári hónapok során mutatkoznak meg, amikor klíma nélkül is kellemes hőmérséklet van otthonunkban, mivel télen szintén alacsonyabb mértékű fűtésre lesz szükség.

 

A hidegebb hónapokban a meleg megtartása, kánikulában pedig a hőség házon kívül tartása a cél. Ehhez elsősorban legalább 20 cm vastagságú hőszigetelés szükséges a szarufák között vagy felett, de emellett a megfelelő tetőfedő anyag is ugyanolyan fontossággal bír. Ez a tetőtéri szobák ideális hőmérsékletének biztosításában ugyancsak alapvető szerepet tölt be. Egy optimális tetőrendszer tehát azon túl, hogy nem ázik be, viharálló, kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, a hőszigetelési szempontoknak is eleget kell tennie.

A hővisszaverő cseréppel történő tetőfedés legfőképp olyan épületeknél jelent hatalmas előnyt, ahol a tetőteret is élettérként szeretnék igénybe venni a lakók, nem csupán tárolásra. A nyáron a tűző napsugarakkal szemben első körben ugyebár a cserepek veszik fel a harcot, és csak utána a hőszigetelés. Egy hagyományos tetőcserép a napsugárzást csak minimális mértékben tudja visszaverni, így külső oldala akár 70-80 fokra is fel tud melegedni. A cserepek belső oldalai ennél persze valamivel alacsonyabb hőmérsékletűek, viszont még mindig forróak lesznek, amivel aztán a hőszigetelésnek kell megbirkóznia. Emellett még a falakon és a nyílászárókon keresztül szintén áramlik be a meleg, melynek következtében akár 50 fokra is fel tud melegedni egy nem korszerűen szigetelt tetőtér.

Amennyiben azonban hővisszaverő cserepekkel fedett a tető, az már önmagában, a belső térben körülbelül 10 fokkal hűvösebb hőmérsékletet tud eredményezni. Felületük ugyanis egy speciális bevonattal van ellátva, mely a hősugarakat kevésbé nyeli el, és több mint 20 százalékukat alapvetően visszaveri (egy hagyományos felületképzéssel rendelkező cserépnél ez az érték 4-5 százalékra tehető). Ennek eredményeképpen a cserép külső oldala nem melegszik fel annyira, így belső oldaluk ugyancsak alacsonyabb hőmérsékletű lesz, melyen ugyebár még a hőszigetelés is csökkent. Mindezek következtében - klíma igénybevétele nélkül – kellemesebb szinten tartható a beltéri hőmérséklet kánikulai időjárás esetén is. Teljesen tökéletes eredményt természetesen akkor lehet elérni, ha minden fronton (nyílászárók, homlokzat, tető) odafigyelünk a hőszigetelésre és az ehhez szükséges alapanyagok megválasztására.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!