header kep

Ajánlatkérés

Tippek a tetőtéri kártevők ellen – II. rész

A tetőtérben megbúvó rágcsálók az anyagi károk mellett súlyos járványügyi problémákat is felvethetnek, így ezért is fontos megakadályozni, hogy otthonunk zegzugaiba fészkeljenek be. Kis méretűek és gyorsak, így sokkal egyszerűbb megelőzni a velük járó gondot, mint hagyni, hogy csapatostul letelepedjenek a padlástérben. Amennyiben már beköltöztek, rettenetesen nehéz megszabadulni tőlük.

 

Előző bejegyzésünkben taglaltak szerint alapvető intézkedéseket kell tenni az ügyben, hogy megszüntessük a tetőtérhez vezető útvonalakat, és hogy az abba vezető réseket, lyukakat lezárjuk. Emellett pedig - mivel sokkal erősebb a szaglásuk, mint látásuk - riasztó hatású szaggal átitatott párnák, rongyok kihelyezése ugyancsak elengedhetetlen távol tartásuk szempontjából, azonban önmagában még nem elegendő.

A rágcsálók és nyestek szépen alkalmazkodtak az emberek életviteléhez, szokásaihoz, fejlesztéseihez, ezért cseppet sem egyszerű távol tartani őket otthonainktól. Ennek végeredményeképpen napjainkban már beszerezhetők kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett elektronikus berendezések is. Ezek többnyire hanggal vagy fénnyel operálnak a kártevők elijesztésének érdekében. A hangriasztó készülékek sok esetben hatékonyabbak, mint a szagokra alapuló trükkök. Vannak olyan berendezések is, melyek számunkra nem hallható ultrahangokat adnak ki, viszont a nyesteket távol tartják.

A riasztó hanghullámokat kibocsátó készülékek mellett a mozgásérzékelő lámpák is hatékonyak lehetnek ebben a tekintetben. Már a napnyugta kezdetekor ajánlatos bekapcsolni őket, hogy időben elkezdjék munkájukat. Az erőteljesebb LED fényekkel megakadályozható, hogy az egerek, patkányok vagy nyestek a sötét nyújtotta biztonságban érezhessék magukat. Nyilvánvalóan olyan helyen telepednek le, ahol nyugodtan tudnak élni, így egy fény- és hanghatásokkal teli terület erre alkalmatlan a számukra. Ebből adódóan nagy valószínűséggel tovább állnak, egy nyugodalmasabb lakhely keresése céljából.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a tetőrendszer élettartamának megőrzése érdekében annak megfelelő átszellőzését muszáj fenntartanunk. Emiatt, a kártevők bejutása elleni lezárásokat a tetőtérben ne saját magunk csináljuk meg. Jobban járunk, ha szakemberre bízzuk, aki a tér átvizsgálását követően a kis méretű betolakodók esetleges bejutási útvonalait meg tudja szüntetni, a tető optimális átszellőzésének megtartása mellett.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!