header kep

Ajánlatkérés

Tippek a tetőtéri kártevők ellen – I. rész

Sajnos elég gyakori probléma, hogy a tetőtérbe egerek, patkányok, esetleg nyestek költöznek be. Erre többnyire éjszaka figyelünk fel, amikor a nem várt, új lakók mocorogni kezdenek, melyet furcsa hangok, kaparászások kísérnek. Amellett, hogy nem hagyják aludni az embert, idővel még meg is rongálhatják a tető szerkezetét, kábeleket rághatnak át, és még sorolhatnánk, mennyi gondot tudnak okozni.

 

Amennyiben nem figyelünk erre oda, nem kezeljük időben ezt a problémát, főleg a rágcsálók lehetnek veszélyesek, melyek kiváltképp gyorsan szaporodnak. Tanácsos a megelőzésre törekedni, hiszen nem könnyű megszabadulni ezektől a kártevőktől. Ehhez első körben sok apró óvintézkedést meg lehet tenni. A kültéri szemetest például mindig jól zárjuk le, hogy a konyhai hulladékok, esetleges ételmaradékok ne vonzzák magukhoz az „illetéktelen behatolókat”. Ha netán van kutyánk vagy macskánk, akkor ugyanebből a célból ajánlatos ételüket eltenni éjszakára, vagy zártabb helyen tartani. Meg kell szüntetni a padlásra feljutást könnyítő útvonalakat is: a falnak támasztott léceket vagy létrákat tegyük el, a tetőhöz közeli fák ágait pedig vágjuk vissza.

A tetőteret érdemes átvizsgáltatni egy szakemberrel, hogy vannak-e a szerkezetében apróbb rések. A nyestek, rágcsálók ugyanis könnyedén átférnek kisebb méretű lyukakon is. A lemezek, szellőzőlécek, ereszdeszkák, és a tető minden elemének átellenőrzése, majd az esetleges hézagok lezárása, hibák kijavítása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy ne tudjanak bejutni a kicsi, de otthonunkban annál nagyobb károkat okozó állatok. Többek között perforált lemezek és kúpalátétek alkalmazása, a vápavégek lezárása nagyon fontos ebből a szempontból.

Kiegészítésként hasznos lehet a padlástér kritikusabb pontjainál olyan szaggal átitatott rongyokat, takarókat hagyni, melyek elriasztják ezeket az állatokat. A nyestek, patkányok és egerek például félnek a kutyáktól. Persze hiába van kutya a kertben, gyorsaságuk segítségével simán el tudnak menekülni előle, és így akár könnyűszerrel feljuthatnak a padlásra is. Valamilyen szinten azonban hatásos megtévesztés lehet, ha kutyaszőrt vagy a kutya takarójának darabjait a padlás esetleges bejutási pontjaihoz helyezzük. Emellett riasztóan hathat számukra az ecet, a kámfor vagy a naftalin szaga is. Talán a legegyszerűbb azonban beszerezni kifejezetten a nyestek vagy rágcsálók riasztására kifejlesztett spray-ket, illatpárnákat. Az ilyen koncentrátumokkal átitatott, lefújt rongyokat, párnákat természetesen időről időre újra be kell fújni, hogy a kellemetlen szagokat újfent felerősítsük.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!