header kep

Ajánlatkérés

A tetőszerkezethez kapcsolódó alapfogalmak – I. rész

Amennyiben tetőcserére vagy felújításra szánjuk el magunkat, érdemes előzetesen információkat szereznünk ezen építkezési procedúra témaköréről. Az internet nyújtotta széleskörű tartalom halmazban azonban könnyedén találkozhatunk olyan fogalmakkal, melyek egy laikus személy számára nem teljesen érthetőek. Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy egyszerűbb legyen eligazodni a tetőszerkezetek rejtelmeiben.

 

A tetőfólia egy általános alátéthéjazati elemet takar, melynek első számú feladata a tetőfedő anyagok rései között bejutó nedvesség elleni védelem. Több típusa is van: létezik a párát át- és nem áteresztő fajtája, illetve hővisszaverő adottságú is. A párát nem áteresztő tetőfóliák inkább az épület belsejében, a szigetelt tér párát kizáró és megfékező rétegeként használatosak. Tetőáttörésnek hívjuk a tető azon szerkezeti pontjait, melyeknél a vízzáró és egységes tetőszerkezetben kivezetést kell létrehozni.

A tetőfedés alatti réteget, mely a tetőszerkezet vízzáróságát hivatott támogatni, erősíteni, alátéthéjazatnak nevezzük. A modernebb hőszigetelő anyagokkal létrehozott szigetelés a szarufa feletti hőszigetelő rendszer, mely nem tartalmaz hőhídakat, valamint sokkal hatékonyabb energiamegtakarítást nyújt mind a nyári, mind a téli időszakokban. A hőhíd pedig a nem egyforma hőszigetelő adottságú alapanyagok alkalmazásánál a kevésbé hatékony szigetelőanyagon mérsékeltebb hőveszteséget, vagy akár párakicsapódást jelentő felület.

A dilatáció egy fizikai jelenség, melynek során egy anyagban a hőmérséklet változásából adódóan térfogat-, hossz- valamint egyéb méretbeli módosulás lép fel. A tetőszerkezetek szempontjából ide tartoznak a hőmérsékletváltozások következményeként fellépő repedések vagy éppen tágulási hézagok. A páraszellőző kifejezés a szigetelésen létrehozott nyílás, fedéllel rendelkező, szellőzésre alkalmas elemre utal, amely a szigetelés alatt jelentkező csapadékból származó párát vezeti ki. Páratechnikai lemezeknek nevezzük azokat az elemeket, melyek funkciója, hogy meggátolják a pára bejutását a hőszigetelésbe. Ilyenek például a páranyomás elvezetésére vagy a gőznyomás kiegyenlítésére alkalmas lemezek.

Találkozhatunk bizonyos rövidítésekkel is, mint például az ÉME betűszóval, mely az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság (ÉMI) által kiadott Építőipari Műszaki Engedély. Fontos tudni, hogy ÉME vagy CE minősítés nélküli termékek nem kerülhetnek forgalomba Magyarországon. Ezen rövidítések mellett még két szakmai szervezet is gyakran előkerülhet a tetőfedéssel kapcsolatos tartalmakban. Az egyik az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége), a másik pedig a Tető Építők Egyesülete, azaz a TEGY. Vissza
Váltás teljes nézetre!