header kep

Ajánlatkérés

Az utólagos tetőtér beépítés előkészületei – II. rész

A tetőtér beépítésével új, még kihasználatlan teret nyerhetünk otthonunkban. Hasznosíthatjuk akár kevésbé vagy ideiglenesen nem használt ruhák, holmik esztétikus raktározására, de emellett egyéb kikapcsolódási tevékenységekhez is kiváló helyet nyújthat, például könyvtárszoba kialakítására is alkalmas lehet. Ehhez azonban nem csupán a belső helyiség megtervezésére, hanem a teljes tetőszerkezet átalakítására is szükség lehet.

 

A tetőtér beépítésével többek között növekedhet a kötőgerenda és a födém oldalirányú terhelése. Amennyiben a fedélszerkezet szilárd födémre nehezedik, a födémek magasságában végig menő vasbeton gerenda felveszi az oldalnyomást. Ha nem ilyen a kivitelezés vagy a fedélszék fafödémre nehezedik, akkor mindenképpen meg kell vizsgálni a kötőgerenda és a szarufa kapcsolatát. A szarufák erősítése ilyen átalakítások alkalmával szinte sosem kerülhető el. Teherbírásuk növelhető, ha egy-egy pallót rögzítünk melléjük, mely a belső burkolat felszerelése szempontjából is fontossággal bír.


A tetőtér szélességét korlátozhatják, ablakok beépítését pedig akadályozhatják a süllyesztett fedélszerkezet váltógerendái. Bizonyos esetekben ezek áttelepíthetők a külső teherhordó fal közelébe, vagy meg is szabadulhatunk tőlük. Utóbbira akkor van lehetőségünk, ha a fiókgerendák alátámasztását meg lehet oldani másképpen, esetleg utólagosan épített térdfallal.

Ha otthonunk tetőterének belseje alapból túl szűkös, akkor a tetőszerkezet meredekebb hajlásszögűre való átalakításával valamilyen szinten orvosolhatjuk ezt a problémát. A fedélszéket például a térdfaltól kezdődően is felépíthetjük, mellyel növelhető a tető belső tere. A fedélszék elemeinek alátámasztása alól mentesülünk, amennyiben a tetőtér helyiségeinek határoló szerkezetei függetlenek a fedélszerkezettől. Ilyenkor ugyanis a fedélszék elemei a födémre vagy a harántfalra nehezedhetnek. Abban az esetben viszont, ha a födém teherbírása nem megfelelő, vagy a tetőtér nem harántfalas szerkezetű, akkor a fedélszék elemeinek alátámasztásáról másképp kell gondoskodnunk. A fedélszerkezet terhelését csökkenthetjük úgy is, ha a tetőfedő anyagot könnyebb típusúra cseréljük, például cserépről palára.

Az utólagos tetőtér beépítés megtervezésekor a hang-, a víz és a hőszigetelésről sem szabad elfelejtkeznünk. Kivitelezésük ugyanis szintén többlet terhet képez, valamint helyet vesz igénybe, mellyel mindenképpen számolni kell. Emellett természetesen a nem megfelelő hangszigetelés korlátozhat bennünket az új tér komfortos kihasználásában, míg egy esetleges beázás közvetlenül károsíthatja a tetőtérben tárolt dolgainkat.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!