header kep

Ajánlatkérés

Őszi tetőkarbantartási tippek – II. rész

Az ereszcsatorna tisztítása leginkább az őszi hónapokban kerül előtérbe, fontossága azonban a téli időszakra vonatkozóan is kiterjed. Az eldugult ereszcsatorna szakaszoknál például a csapadék nem fog tudni tovább folyni, felgyülemlik, majd fagypont alatti hőmérséklet esetén megfagy. Ez szintén egy újabb akadályt állít a csapadék normál elvezetésében, illetve fokozott jégcsap képződést produkál az eresz széle mentén.

 

A jég egyébként is nagyobb károkat tud okozni az ereszcsatorna szerkezetében. Többek között az elemek deformálódását, vagy nagyobb tömegű jég esetén, az eresz érintett szakaszainak leszakadását is eredményezheti. Az elsődleges cél az, hogy megakadályozzuk a jégtorlaszok kialakulását. Amennyiben ez mégsem valósulna meg, és megjelennének, nem erőkifejtéssel (ütögetés, feltörés), hanem felolvasztással kell tőlük megszabadulni.

Még az igazán fagyos időjárás beköszönte előtt ajánlatos átnézni a héjazatot. Jobb minőségű tetőfedő anyagok esetében ugyan nem szoktak előfordulni különösebb problémák, de évente egyszer mindenkinek ajánlatos átellenőriznie az egész tetőszerkezetet. A cserepek elmozdulása, kisebb felületi sérülései, netán törései egy erősebb vihar során előfordulhatnak. Ezeket a problémákat mindenképpen orvosolni kell, hiszen végső soron csak nagyobb gondokhoz vezethetnek (még több cserép elmozdulása, elrepedése, kisebb-nagyobb beázások). Az eresz feletti cserépsorokat ajánlatos viharkapcsokkal rögzíteni, mert legkönnyebben ezeket tudja megbontani egy erősebb széllöket. Emellett a padlástérben érdemes végig nézni a tartógerendákat és tetőléceket, valamint a kémény és az oldalfalak illesztéseit is, hogy nincs-e valahol nyoma beázásnak.

Az ereszcsatorna tisztítása során fontos külön figyelmet szentelni a tetőszerkezet alatti, eresz mentén elhelyezkedő szellőzőnyílásokra is. Ezeket többnyire bogarak, rovarok, esetleg madár- vagy darázsfészkek, illetve egyéb építőanyag darabkák tömíthetik el. Tisztán tartásuk természetesen a levegő szabad áramlása, a szellőzés miatt lényeges.

Az időjárási viszontagságoknak közvetlenül kitett fa anyagú tető elemeket ajánlatos 2 évente ismételten valamilyen felületkezelési módszerrel karbantartani. A festés vagy lazúrozás ugyanis nem csupán esztétikai célt szolgál, hiszen védeni hivatott a faanyagot többek között a napsütés, a csapadékos idő, a különféle gombák vagy éppen rovarok ellen. Ebből adódóan az élettartamuk meghosszabbításáért, újra és újra szükséges felületüket valamilyen védőréteggel bevonni. Vissza
Váltás teljes nézetre!