header kep

Ajánlatkérés

Hogyan tehetjük környezetbarátabbá otthonunkat? – II. rész

Környezetünk megóvása érdekében, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosításban aktívan résztvevő termékek, márkák választása, és a földgáztól történő lecsatlakozás mellett, otthonunk áramellátásával is foglalkoznunk kell.

 

Az első, ami ezzel kapcsolatban eszünkbe jut, az a napenergia, melyet a modern technológiának, kollektoroknak köszönhetően tudunk hasznosítani mindennapi életünk fenntartásához. A napelemeknek többféle fajtája áll már rendelkezésünkre: létezik amorf kristályos, polikristályos, és monokristályos. Utóbbiak működnek a leghatékonyabban, és bírnak a leghosszabb élettartammal (körülbelül 30 év). A napelemek típusától eltekintve, mindegyikről egységesen elmondható, hogy hatékonyságukat nem a kinti hőmérséklet befolyásolja, hanem a napfény erőssége. Felszerelésükkor ezért figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy amennyiben a napelemnek csupán egy kis részét, de árnyék éri, az egész rendszer teljesítménye redukálódni fog. Ez tehát azt jelenti, hogy egy borongósabb, de melegebb napon gyengébben működnek a napelemek, mint hideg, de alapvetően napsütéses időjárás esetén.

Ahhoz, hogy megfelelő energiát szolgáltassunk otthonunk számára, komoly tervezés és előkészítés válik szükségessé a napelemek alkotta rendszer felhelyezését megelőzően. Hazánkban a napenergia legoptimálisabb hasznosításához a 40 fok körüli dőlésszög, és a déli tájolás ideális. Ebben azonban nagy szerepe van otthonunk már meglévő tetejének, annak árnyékoltságának. Ehhez egy bizonyos mértékig igazodni tudunk, megfelelő terület/felület kialakításával a napkollektorok telepítéséhez.

Fontos figyelembe venni ugyanis, hogy az egész rendszer teljesítményét annak leggyengébb eleme fogja meghatározni. Ez valamilyen szinten kiküszöbölhető, és stabilizálható az összhatásfok, amennyiben külön áramkörökre építjük a napkollektorokat.

Mindezeket megelőzően rendkívül fontos felmérnünk otthonunk tetőszerkezetének állapotát. Ez adja majd ugyanis a napelemrendszer -, mely a legrosszabb forgatókönyv szerint is 10 éven keresztül képes lesz szolgáltatni az elektromos áramot - alapját. Ebből adódóan egy rosszabb állapotú tetőre telepíteni napelemeket egyáltalán nem javallott. Amennyiben idő közben megadná magát a tetőszerkezet, akkor annak javításához, cseréjéhez, az egész napkollektoros rendszert le kéne szerelni, szét kéne szedni. Ez egy teljesen felesleges kör lenne.

Mindent átgondolva egy igazán hatékonyan működő napelemes-rendszer telepítése rendkívül költséges. Használatával azonban minden elektronikai berendezésünket működtethetjük alacsony közüzemi számla mellett. Emellett pedig elektromos fűtési rendszert is ki tudunk alakítani otthonunkban, lecsatlakozva a földgázról, ezáltal egy még költséghatékonyabb és környezetkímélőbb életet kialakítva.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!