header kep

Ajánlatkérés

Polisztirol vs. kőzetgyapot szigetelés – II. rész

Összehasonlító elemzésünk első részében is taglaltuk, de talán nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a korszerű épületszigetelés nem csupán fűtési és hűtési számláink csökkentése miatt, hanem környezetünk, bolygónk természetes erőforrásainak védelme érdekében is egyre fontosabbá válik. Talán elsőre egy ijesztően nagy beruházás, viszont értelmes ellenérveket nem lehet felhozni ez ügyben.

 

Az ár, a hőszigetelő képesség és az éghetőség mellett, a minőség is rendkívül fontos eleme a döntésnek. Ennek tekintetében nem mindegy, hogy milyen gyártótól szerzi be az ember a szigetelőanyagot. Az egy alap tény, hogy polisztirol és kőzetgyapot között vannak különbségek, de különféle márkájú polisztirol és kőzetgyapot szigetelő anyagok között is vannak eltérések. Amennyiben már rászánjuk magunkat egy ilyen beruházásra és procedúrára, akkor tényleg nem érdemes a legolcsóbb szigetelő elemek mellett döntenünk. Kaphatóak például grafitos adalékkal dúsított polisztirol elemek, melyek akár 30%-kal is jobban hőszigetelnek. Kőzetgyapoton belül is vannak egyrétegűek, illetve újabb fejlesztésű, kétrétegű lemezek. Utóbbiak külső rétege a homlokzatot érő sérüléseket is kivédi, puhább belsejének köszönhetően pedig precízebben felrögzíthető.


Mindezeken túl a lemezek vastagságának kérdését is meg kell vizsgálni. Az egyértelmű, hogy minél vastagabb az anyag, annál jobb hőszigetelő adottságokkal bír. Ugyanakkor ilyen esetekben a kivitelezésre kell nagyobb gondot fordítani, a légrések minimalizálására, a precíz felhelyezésre. Valójában viszont a 20 centis vagy azt meghaladó vastagság felett költséghatékonyabb inkább jobb minőségű anyagokra kiadni a pénzt. Tehát kétrétegű kőzetgyapotra egy egyrétegű, de vastag helyett, vagy grafitos polisztirolra a szimpla fehér, ám vastag helyett. A hagyományos vagy egyrétegű, viszont vastag szigetelőanyagok ugyanis rosszabb hőszigetelő adottságokkal rendelkeznek, mint az esetleg vékonyabb, ám korszerűbb szigetelő lemezek.
 

Végezetül pedig természetesen az sem elhanyagolható, hogy a jól megválasztott szigetelő anyagokat hogyan helyezik fel az épületre. Ez ugyanis legalább annyit számít, mint magának az anyagnak az adottságai. A falakban például alapvetően vannak hőhidak a nyílászáróknál, amelyeket ha nem kezelnek a kivitelezők, akkor ezzel a hanyagsággal összességében rengeteget rontanak majd a szigetelésen. Ebből fakadóan tehát nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a szakembereket, akik tapasztaltak, és megfelelő referenciákat tudnak felmutatni.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!