header kep

Ajánlatkérés

Milyen a megfelelő állapotú háztető? – II. rész

A cserepek vagy panelek státusza mellett a kiegészítő elemek is karbantartást, ellenőrzést igényelnek. A kémény, a hófogó vagy éppen a falszegő állapota szintén fontos szerepet tölt be az egész tetőszerkezetet figyelembe véve.

 

Amennyiben módunkban áll, utóbbiakat ajánlatos attól a gyártótól beszerezni, melytől a tetőfedő anyagot is megvettük. Elképzelhető, hogy kedvezményesebb áron megtaláljuk ezeket az elemeket más márkák kínálatában, azonban hosszú távban gondolkodva, mindenképpen tanácsos azonos gyártótól megvásárolni őket. Mindez az esztétika miatt is fontos, hiszen színben, stílusban sokkal szebben passzolnak majd a háztetőhöz, de emellett kompatibilitás miatt is lényeges azonos márkájú elemekből felépíteni az egész tetőszerkezetet.


A tető állapotáról az is sokat elárul, hogy milyen hatást fejt ki rá egy-egy erősebb vihar, szeles időjárás. Amennyiben ilyen szélsőséges időjárás során problémák lépnek fel, akkor a hibát a tető kivitelezésében kell keresnünk. Ebben az esetben mindenféleképpen szakember segítségét kell igénybe venni.
 

A tetőszerkezet hibátlan funkcionálásához jó állapot esetén elegendő az ereszt tisztítani, az esetleges beázásokat megakadályozni, meglazult csavarokat meghúzni. Egy évben kétszer ajánlatos a háztetőt ellenőriztetni, kisebb javításokat elvégeztetni. Ezzel valójában pénzt spórolhatunk meg, hiszen még gyökeresen kerül korrigálásra minden apró probléma, mely elhanyagolva nagyobb gondokhoz vezethet. Mindemellett a biztonság növelésének érdekében is sokat jelent az évi kétszeri ellenőrzés.

Otthonunk megfelelő hő- és zajszigetelésében is lényeges szerepet tölt be a tető állapota. Az ideális állapotú háztető télen és nyáron is optimális hőmérsékletet eredményez a házban. Ez költséghatékonyság miatt ugyancsak egy sarkalatos pont, hiszen egy jól szigetelt tetőszerkezettel sokat spórolhatunk otthonunk hűtési, illetve fűtési kiadásain. Amennyiben e tekintetben nincs minden rendben, a tetőszerkezet szigetelését tanácsos átnézni. A régebbi, napjainkban már korszerűtlennek számító szigetelő rétegek nem elég hatékonyak. Kis ráfordítással azonban ez a probléma is javítható, akár a tetőszerkezet háborgatása nélkül.

Sokat elárul a tetőszerkezetről, ha már évek óta nem volt vele különösebb probléma. Ez azt jelenti ugyanis, hogy építését megfelelő alapanyagokkal, hozzáértő szakemberek végezték el. Ilyenkor, hacsak esztétikai okokból nem akarunk pénzt és időt áldozni a tető teljes cseréjére, akkor bőven elegendő kisebb-nagyobb karbantartási munkálatokat szükség esetén, ellenőrzéseket pedig évi két alkalommal elvégezni.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!