header kep

Ajánlatkérés

Milyen a megfelelő állapotú háztető? – I. rész

A háztető otthonunk egyik legfontosabb pillére, hiszen többféle védelmi funkciót tölt be, és esztétikailag is sokat nyom a latba. Ezekből adódóan nem mindegy, hogy milyen állapotban van, érdemes-e esetleg cserélni, vagy van-e szükség kisebb-nagyobb javításokra.


Egy ideális küllemű háztetőnek színében, formájában és szerkezetében egyaránt illeszkednie kell otthonunk stílusához. Ez akármennyire is fontos tényező, sok esetben nincs rá lehetősége az embereknek, mivel egy minőségi és egyben esztétikus tető többnyire magasabb költségekkel jár. A megjelenés azonban a tetőfedő anyag állapotáról is ad némi információt. Régebbi építésű házaknál eljön az a pont, amikor a tetőszerkezet elöregedik, és már nem elegendő itt-ott cserélni, javítgatni, tisztítani. Újabb építésű épületeknél viszont az esztétikum szempontjából elegendő lehet a tetőt szakember bevonásával megtisztíttatni, mely azonnal látható, szép eredményt produkál. Otthonunk védelme érdekében persze nem olyan lényeges, hogy a háztető esetleg vesztett eredeti színéből, fényéből, netán moha vagy zuzmó lepte be egyes részeit. A kissé rusztikus hatás, akár hozzájárulhat az épület egyedülálló karakterisztikájához, de ezt persze az egyéni ízlés határozza meg.


Probléma igazán akkor merül fel, amikor a cserepek, tetőfedő panelek megrepednek. Ez a jelenség laikus szemmel is könnyedén észrevehető, ellenőrizhető. Az ok kiderítéséhez azonban ajánlatos szakember segítségét bevonni. Elképzelhető, hogy csupán egy-egy elemet kell cserélni, és ezzel már meg is van oldva a probléma. A háttérben azonban meghúzódhat az is, hogy a tetőszerkezet elmozdult, elgyengült, esetleg alapjaiba véve hibás a tetőtelepítés. Ilyen esetben lehetséges, hogy a teljes háztetőt cserélni kell.


A tető vízelvezető rendszerét szintén muszáj időről időre ellenőrizni. Karbantartást nem igazán igényel, azonban a falevelektől, kisebb fadaraboktól rendszeresen meg kell tisztítani. Egyrészt azért, mert eltömíthetik az ereszcsatornákat, melyek ezáltal nem tudják elvégezni feladatukat, másrészt pedig a fadarabkák akár korróziós folyamatokat is elindíthatnak a réz vagy alumínium felületeken. Amennyiben már nincs lehetőség a megelőzésre, az érintett szakaszt cserélni kell, és nem árt az egész ereszt korróziógátló bevonattal tartósabbá, ellenállóbbá tenni. A fa elemekre ugyancsak elengedhetetlen külön figyelmet fordítanunk. Ezeket időnként mindenképpen érdemes rovarirtó és gombaellenes szerekkel kezelni, mielőtt nagyobb probléma lépne fel.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!