header kep

Ajánlatkérés

Az extenzív zöldtetők

Korábbi cikkünkben értekeztünk a zöldtetőkről és azok előnyeiről, valamint az egyik típusát, az intenzív zöldtetőt már be is mutattuk. Jelenlegi írásunkban a hazánkban legelterjedtebb fajtáját, az extenzív zöldtetőket vesszük górcső alá.

 

Az extenzív zöldtetők erőssége az intenzívhez képest, hogy jóval kevesebb gondozást, szakértelmet és költséget igényelnek, valamint magára a tetőszerkezetre is kisebb terhelést gyakorolnak. Különbség még és igen fontos észben tartanunk, hogy amíg az intenzív tető alkalmas emberi tartózkodásra, funkciója szinte megegyezik a földszinti kertekével, addig az extenzív tető „nem járható” kategóriába sorolandó, ugyanis azok a vegetációk, melyek erre a típusú tetőre ajánlottak, nem tűrik a taposás okozta nyomást.

Az extenzív tetők növényzete leginkább varjúhájfélékből, más néven szédum fajtákból állnak. A különféle füvek, pozsgás növényfajok, apróbb termetű cserjék közös jellemzője, hogy kiválóan bírják a szárazságot, a téli fagyokat, ellenállók és kevés törődést igénylenek, emiatt a legalkalmasabbak tetőn való telepítésre.

A tetőkiépítésének első lépése az épület statikai vizsgálata. Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a háztető képes lesz-e ellenállni a terhelésnek. Amennyiben úgy határozzák meg, hogy kellőképpen ellenálló a födém, kezdődhet a rétegek kialakítása. Legalul a tetőfödém található, erre épül a párazáró réteg, mely azért felel, hogy ne nedvesedjenek át a különböző épületrészek. Ezt követi a hőszigetelő réteg, majd a vízszigetelés, mely gyökérálló PVC vagy bitumen lehet. A szigetelések után következik a drénlemez, ami a vízmegtartásért felel. A növényzet előtti zóna a termőközeg, amelynek rétegvastagsága 5-20 cm széles, valamint 60-240 kg/m2 terhelhetőséggel rendelkezik. Zöldtető rendszerünk felületét maga a növényzet alkotja, mely javarészt szárazságtűrő fajtákból áll. Végül a dekorálásnak pedig csak ízlésünk és pénztárcánk szabhat határt, ugyanis a növényzet mellett még további látványelemekkel tarkítható zöld oázisunk.

Megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy miért döntsünk zöldtető mellett, noha ennek számos oka van, többek között a környezetvédelem. Ezen beruházásunkkal csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, valamint életteret biztosítunk különböző élőlények számára. Nem csak bolygónkat, hanem egészségünket is szolgálják a növényekkel borított tetők, hiszen a széndioxidot megkötik és oxigént termelnek. Végül, nem utolsó szempont, hogy hosszútávon pénzt és energiát spórolhatunk vele, ugyanis ezen kerti felépítményeknek köszönhetően javul épületünk szigetelő-és párologtatási képessége, mely télen felerősíti a hőszigetelést, nyáron pedig jobban hűti otthonunk.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!