header kep

Ajánlatkérés

A lapostető szigetelési eljárások fejlődése – I. rész

A lapostetőket eredetileg egy háromrétegű, kavicsolt, bitumenes lemezfedési eljárással szigetelték, melyet később egy funkcionális rétegfelépítésű szigetelési technika váltott fel. A szigetelési eljárások fejlődése egyfelől az alapanyagban, másfelől a rétegfelépítés logikájában mutatkozott meg. Ezekből adódóan napjainkban sokféle tetőszigetelési megoldás közül válogathatunk, így az adott tetőszerkezethez és körülményekhez mérten a legmegfelelőbb opciót választhatjuk ki.

 

A szigetelés alapanyagait tekintve napjainkban a legelterjedtebb a műanyag és üvegszövet hordozórétegű lemezek alkalmazása. A bitumenes lemezek adottságainak javítása érdekében a korábbiakhoz képest a gyártók műanyag adalékokkal fejlesztették termékeiket. Az időjárási hatások következtében azonban a kezdeti verziókban zsugorodás, elgyengülés mutatkozott meg, ezért további módosítások váltak szükségessé. Ennek érdekében a műanyaglemezeket különféle háló- és szöveterősítésekkel tették ellenállóbbá, tartósabbá.

A régebben használt könnyűbeton és egyéb monolit hőszigetelő rétegek többek között nagy vastagságuk miatt egyre inkább háttérbe szorultak, és megjelentek a hatékonyabb hőszigetelő képességű, vékonyabb, általában előregyártott műanyaghabok, préselt műanyagkötésű szálas produktumok. Az alapanyagbeli fejlesztésekkel párhuzamosan azok beépítésének és rögzítésének technológiája is változásokat vont maga után.

A tetőszigetelési eljárások egyik újabb típusának tekinthető, társított táblás megoldás a széleken túlnyúló szigetelőlemezekből, felül kasírozott keményhab szigetelő táblákból áll. A hőszigetelő feladatot ellátó keményhab elemek bordázott alsó felületüknek köszönhetően páracsatornák kialakítására is lehetőséget nyújtanak, alumínium fóliával kasírozott páracsatornás hőszigetelő elemek alkalmazásával. Egy másik tetőszigetelési mód a fekvőszálas kőzetgyapot táblákkal dolgozik, mely egy felkasírozott, kétrétegű bitumenes lemezszigetelést takar. Ezeknél a táblás rendszerben feltett elemek hézagjait bitumenes takarólemez sávokkal zárjuk le. A kőzetgyapot lemezek a páranyomás kiegyenlítésére is alkalmasak. További gyakrabban kivitelezett hőszigetelési megoldásként az iso-roll nevezetű tekercsek kerülnek hasznosításra. Ezek könnyedén szállíthatók és előkészíthetők, illetve összefüggően rögzíthetők a tetőszerkezetre.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!