header kep

Ajánlatkérés

A tetőszerkezetek vízszigetelése

A vízszigetelés hagyományos alapanyagai közé sorolhatjuk a bitument vagy kátrányt. Ezeknek léteznek már korszerűsített verzióik is, melyek kisebb-nagyobb mértékben műanyag adalékokkal módosított, bitumenes anyagokat takarnak. Formailag lehetnek lemezek, folyékony vagy megömlesztendő anyagok.

 

A leggyakrabban bitumenes lemez termékekből építik ki a vízszigetelést, melyek többségét tekintve modifikált hegeszthető vastaglemezek. A műanyag vagy üvegszövetből készülő hordozórétegek nagy mértékben javítják a bitumenes lemezek adottságait. A modifikált alapanyagok azonban nem csupán a vízszigeteléssel, hanem a kiépítés technikájával kapcsolatban is fejlődést vontak maguk után. A modifikált lemezek felhelyezéséhez ugyanis a korábbiakkal ellentétben, már nem szükséges a forró bitumenes ragasztási technika. Ez a módszer egyrészt balesetveszélyes és az emberi egészségre ártalmas volt, másrészt egy igen nehézkes eljárásnak is tekinthető, a bitumen megfelelő hőmérsékleten tartása végett. Ehelyett napjainkban a hegeszthető vastaglemezek lángszórós megolvasztással rögzíthetők, mely egy sokkal praktikusabb és biztonságosabb módszert takar. Természetesen ehhez is megfelelő tapasztalat és szakértelem szükséges, hiszen a lemezek túlhevítése minőségromláshoz, illetve a vízszigetelés mértékének csökkenéséhez vezethet.

A vízszigetelés emellett készíthető műanyagokból is, mint plaszto- vagy elasztomerekből. A thermoplasztikus tulajdonságokkal bíró plasztomerek legfőbb sajátossága, hogy a helyszínen kiválóan alakíthatók, sőt egyes elemek végső formájukat csak konkrétan a helyszínen érik el. A műanyag lemezek hasznosítása ugyan kevésbé gyakori a vízszigetelés készítésénél, de ha mégis ezekre esne a választás, akkor általában lágy PVC produktumokat alkalmaznak. A lemezes típusú szigetelések mellett léteznek máz és bevonat jellegű vízszigetelési módszerek, melyek azonban kevésbé hatékony vízzáró réteget képeznek. Ezen felül mivel érzékenyebbek az aljzat mozgásaira, erősítő szövetbetéttel szükséges készíteni őket. Előnyük viszont az egyszerű kivitelezés, és hogy esetükben nem kell az összetettebb részletképzésekkel számolni.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!