header kep

Ajánlatkérés

A kéthéjú hidegtetők ismertetése

Az egyhéjú melegtetőktől eltérő kiépítési módszerekkel rendelkező kéthéjú hidegtetők egészen más fejlődési útvonalat jártak be. A rétegsorrend esetükben egy teherhordó alsó héjjal kezdődik, melyet a hőszigetelés, az átszellőztetett légtér, a vízszigetelést viselő felső héj követ, végül pedig magával a vízszigeteléssel zárul.

 

A kéthéjú hidegtetők alapját tehát jellemzően egy alsó szilárd zárófödém alkotja, melyet egy átszellőztetett légtér követ, majd egy második teherbíró réteg is kialakításra kerül. Ebből adódóan elsőszámú előnyükként említhető, hogy a víz- valamint a hőszigetelő réteg szétválasztható. A hőszigetelő réteg ugyanis alul a födémszerkezeten hozható létre, míg a vízszigetelés a felső alaktartó szerkezetre építhető ki. Ennek a rétegrendnek köszönhetően a vízszigetelést nem veszélyezteti az aljzatmozgás vagy az alulról érkező erőteljesebb páraterhelés sem. Hátrányuk, hogy az átszellőztetési légtér hatékonysága, 14 méternél nagyobb épületszélesség esetében számottevő mértékben csökken, melyből kifolyólag az ezt meghaladó szélességű épületeknél nem igazán érdemes kéthéjú tetőt kiépíteni.

Karakterisztika alapján megkülönböztetünk hagyományos kéthéjú hidegtetőket, melyek pikkelyes vagy fedéllemez borítással készülnek. Ez az eljárási módszer nagyobb mértékű helyszíni kézimunkát igényel. Emellett kéthéjú tetők kialakíthatók könnyed alu-, acél-, illetve azbesztcement lemez héjalással is. Esetükben az alsó térelhatárolást álmennyezet jellegű réteg alkotja. Bizonyos épületeknél nagy fesztávolságú, vékony falazatú, profilozott vasbeton elemek képezik a kéthéjú tetők felső szerkezetét. Ilyenkor alsó héjként egy könnyű álmennyezet funkcionál, mely a felső vasbeton rétegre van függesztve.

A kéthéjú hidegtetők felső szerkezete nagyobb fesztávolságú vízzáró elemekből is létrehozható, melynek során az alsó héj egy masszív, kiváló terhelhetőségi adottságokkal rendelkező födémszerkezetet követel meg. Amennyiben a kéthéjú hidegtető felső rétege kisebb súlyú, táblás elemekből (pl. könnyebb fa vagy acél szerkezet, keményebb műanyag) kerül kiépítésre, akkor az alsó térelhatárolás többnyire álmennyezet-szerű kialakítással készül el. Egyes kéthéjú hidegtető típusoknál a felső rétegbe napelemes rendszer is integrálható.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!