header kep

Ajánlatkérés

Mi a teendő a tető beázása esetén?

A tető lassan és fokozatosan is átengedheti a csapadékot, de van mikor hirtelen, nagyobb volumenű beázás alakul ki. Ez a kellemetlen szituáció mindenképpen haladéktalan intézkedést kíván meg, hiszen nem csupán a tető, hanem az épület szerkezetének állapotát is rongálhatja.

 

Tömbházakban gyakran előfordul, hogy a felső szomszéd leáztatja az alatta lakókat. Ennek hátterében csőtörés, mosógép meghibásodás, nyitva felejtett vízcsap is állhat. Előfordul az is, hogy a beázásnak tűnő jelek valójában páratechnikai problémákra utalnak, amikor is a bent keletkező pára nem tud kijutni, így helyette lecsapódik a falakra, mennyezetre. Amennyiben ténylegesen a tető a hibás, akkor első lépésként meg kell találni a beázás pontos helyét.

Ha nagyobb mértékben csepeg a víz, tegyünk alá valamilyen edényt vagy vödröt, amely felfogja a nedvességet, meggátolva ezzel a további károk okozásában. Szükség esetén áramtalanítani kell az érintett helyiségeket, a balesetek megelőzése céljából. Lakásbiztosítás meglétekor ajánlatos fényképeket készíteni az esetről, hogy a gördülékeny ügyintézéshez kellő mennyiségű bizonyítékunk legyen.

Egy nagyobb volumenű beázás a födémben és az épületszerkezetben is nagy károkat tud okozni, főleg fából vagy nádból készült szerkezeteknél, illetve vályogházaknál. Ilyenkor egy statikust is be kell vonni a károk felmérésébe, az épület helyreállításának megoldásába. A csapadékos, viharos időjárás leggyakrabban a régebbi tetőszerkezetekben tesz kárt. Esetükben elképzelhető, hogy nem elegendő egy kisebb javítás, hanem az egész szerkezetet cserélni kell, míg az újabbaknál többnyire csak a megrongálódott részt kell helyrehozni.

A beázást okozhatja egyszerűen a tető egy elmozdult, megrongálódott eleme, esetleg sérült csatorna, a szigetelés károsodása, vagy éppen a vízelvezető rendszer meghibásodása. Minden esetben egy megbízható szakember segítségét kell kérni, aki megállapítja a beázás okát, pontos helyét, és ennek megfelelően végzi el a szükséges javításokat. Már rengeteg modern módszer létezik, melyekkel gyorsan és költséghatékonyan helyreállíthatók a tetőszerkezetben fellépő meghibásodások, azonban fontos a probléma azonnali kezelése, valamint a sajátkezűleg kivitelezett átmeneti megoldások mellőzése. Utóbbi felületes, félmegoldásokkal ugyanis csak még nagyobb károkat eredményezhetünk a későbbiekre nézve.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!