header kep

Ajánlatkérés

A tetőtéri ablakok karbantartása

A tetőtéri ablakok otthonunk hő- és hangszigetelése szempontjából igen fontos szerepet töltenek be. Az időjárási viszontagságoknak nagy mértékben ki vannak téve, így ebből adódóan évente vagy fél évente érdemes karbantartási munkálatokat elvégezni rajtuk.

 

Első lépésként ajánlatos ellenőrizni, hogy a tetőtéri ablakok csavarjai kellőképpen tartanak-e. Ezek a csavarok az ablakok mozgatásától, a hőmérséklet ingadozástól ugyanis meglazulhatnak. Egy csavarhúzó segítségével ellenőrizhetjük őket, szükség esetén szoríthatunk rajtuk. Talán apróságnak tűnik, azonban egy laza csavar mellett pára és csapadék is könnyen bejuthat, mely az egész ablakszerkezetet rongálhatja.

A tetőtéri ablakok vasalatait, illetve minden olyan pontjukat, ahol fém alkatrészek súrlódnak egymáshoz, évente zsírozni, vagy fél évente olajozni kell. Emellett a gumi alkatrészeket azokra alkalmas ápolóval érdemes kezelni, mely hozzájárul rugalmasságuk fenntartásához. A műanyag tetőtéri ablakokat bizonyos időnként tanácsos műanyagápolóval áttisztítani. Kívülről pedig mindig el kell távolítani az esetleges havat és faleveleket, hogy elkerüljük a beázás veszélyét.

A fából készült tetőtéri ablakok karbantartása kissé több időt vesz igénybe, hiszen esetükben elsősorban a lakkozásról kell gondoskodnunk. Ezt azonban négy évente is elégséges elvégezni. A lakkozáshoz először is ki kell emelni az ablakszárnyat a tokból, majd le kell szedni a műanyag és fém részeit. A lakkozni kívánt felületeket finoman át kell csiszolni csiszoló szivaccsal vagy papírral, amíg mattá nem válik a felszínük. Mielőtt elkezdenénk felkenni a lakkot, portalanítsuk a felületet. Természetesen olvassuk el a lakk alkalmazására vonatkozó instrukciókat is, és kizárólag megfelelő páratartalmú, hőmérsékletű és szellőzésű helyen hordjuk fel a lakkot az ablakkeretekre. A lakkozást akkorra ajánlatos időzíteni, amikor még nincsenek rajta olyan hibák, mint repedések vagy hólyagosodások. Ilyen esetben ugyanis nem elegendő a felületi csiszolás, teljes mértékben el kell távolítani az előző lakkréteget. Végül, amikor már maradéktalanul megszáradt az új lakkréteg, helyezzük vissza az ablakra a leszedett alkatrészeit, majd rögzítsük vissza a tokba.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!