header kep

Ajánlatkérés

Megújuló palatetők

Idővel minden tönkremegy, elöregszik, ami az időjárás viszontagságainak ki van téve. Nem kivétel ez alól lakóházunk tetőzete sem.

A 60-as, 70-es években kezdték el alkalmazni tetőhéjazatnak az azbeszt tartalmú palát. Az elmúlt évtizedekben ezeket a palatetőket sem kímélte az időjárás; megrepedeztek, szivacsossá váltak, beáznak.

Az ilyen elöregedett palatetők felújítása nagy fejtörést okozott a tetőfedőknek, ugyanis a palák cseréjéhez fel kell mászniuk a tetőre, ami azzal jár, hogy a tetőn mozogva újabb és újabb palák repednek meg, ezzel nem hogy megoldódik a helyenkénti beázás, hanem egyre több ponton tud a víz a tetőszerkezetbe hatolni, károsítva ezzel a faszerkezetet és beázást okoz az épületen belül is. Természetesen a tetők lebontása és újrafedése lenne a legjobb megoldás, ám ez magas költséggel jár, a felújítás alatt pedig nem garantálható a beázásmentesség, ami a tetőtér beépítéses épületeknél további károkat okozhat.

A 90-es évek elején tagja voltam annak a társaságnak, aki kitalálta és meghonosította Magyarországon a palatetők bontás nélküli felújítását egy akkor forradalmian új technológiával. Olasz partnerünkkel kidolgoztuk a modifikált bitumenes lemeznek azon változatát, amely alkalmas a magastetők szigetelésére is. Az így készültszigetelőlemez 4 színben (zöld, szürke, vörös, barna) és 3 féle mintával (hódfarkú, téglány, kolostor) került forgalomba, és tette színesebbé városaink és falvaink szürke palatetőit. Ma már a hódfarkú és kolostor minta elérhető 3D változatban is.

Az elmúlt 25 évben több ezer palatető újult meg ezzel a technológiával, melynek előnyei az előzőeken kívül, hogy a felújítás során a leszigetelt palatetőből nem mosódik ki több azbeszt, és a veszélyes hulladék lerakásának költségei is megspórolhatók. Egy családi ház tetőfelújítása akár 1-2 nap alatt elkészülhet, 35-40 évre megoldva ezzel az épület vízszigetelését.

A technológia folyamata:

1. A tetőfelület száraz, mechanikus megtisztítása
2. A tető szélein vízcseppentő lemez szegélyek elhelyezése
3. A tetőfelület szigetelése lángolvasztással
4. A tető élgerinceinek szigetelése átlapolással és takaró sávval
5. Tetőszellőzők beépítése a tetőszerkezet kiszellőztetésére.

Természetesen a tető felújításával együtt az esővíz elvezető rendszer felülvizsgálata és szükség szerinti tisztítása, javítása, igény esetén cseréje is megoldható. Ezzel a technológiával a hullámpalával, fémlemezzel fedett épületek is megújulhatnak, bárhol az országban.
Vissza
Váltás teljes nézetre!