header kep

Ajánlatkérés

Őszi tetőkarbantartás, I. rész – A tető és az eresz karbantartási munkálatai

Háztetőnk csupán akkor lehet hosszú életű, ha azt évente megfelelően karbantartjuk. Itt nem kell túl nagy munkálatokra gondolni, azonban mégsem szabad kihagynunk ezeket, hogy tetőnk valóban hosszú ideig, problémamentesen védhesse otthonunkat. Mire figyeljünk tehát ilyenkor?

 

Az ereszcsatornák karbantartása

Az ereszcsatornák megfelelő tisztítása, illetve a meglazult rögzítők stabilizálása rendkívül fontos műveletek, amelyeket mindenképp érdemes elvégeznünk a tél beállta előtt. A téli csapadék ugyanis igen komoly károkat képes okozni az ereszben. A hó súlya alatt az instabil ereszcsatorna könnyen meglazulhat, de akár még a falból is kiszakadhat. Az eresz pedig deformálódhat a nagy tömegű hótól, ha az olvadás során az nem tud megfelelően távozni, mert nincs megfelelően kitisztítva. Ezért még az ősszel, száraz időben nézzük át alaposan az ereszcsatornákat. Húzzuk meg a laza rögzítéseket, és cseréljünk ki a már nem jól működő bilincseket, valamint rögzítőket. Az ereszen található sérüléseket is alaposan vegyük szemügyre. A deformációkat óvatosan magunk is kikalapálhatjuk, de egy szakember segítsége mindenképp jól jöhet, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Az ereszek tisztítását is ősszel érdemes elvégezni. Ha télen eldugul az eresz, az igen nagy problémát okozhat egy nagyobb hóesés után.

Tetőcserepek ellenőrzése

Ha a vihar akárcsak kicsit is elmozdítja valamelyik tetőcserepet, az komoly beázásokat okozhat. Ezeket az apró elmozdulásokat pedig sokáig észre sem vesszük – pláne, ha a tető egy olyan pontján találhatóak, amelyet kívülről nem látunk rendesen. Tehát ősszel érdemes a tetőcserepeket a padlástérből is alaposan átnézni. Ha kívülről átvizsgáltuk a cserepeket, továbbá a padlástéren belül is megszemléltük a dolgokat, csak akkor mehetünk biztosra. Amennyiben viszont olyan cserepet találunk, amely elmozdult, és nem tudunk saját magunk a helyére illeszteni, mindenképp hívjunk szakembert. A cserepek igazításánál rendkívül fontos az óvatosság, hiszen sok bajt okozhatunk, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

Vissza
Váltás teljes nézetre!