header kep

Ajánlatkérés

Panelházak megfelelő vízszigetelése – milyen a jó megoldás?

Az optimális vízszigetelés minden egyes lakóépület esetében kulcsfontosságú. Vagy legalábbis kulcsfontosságú lenne, ám az esetek jelentékeny százalékában ez az a mozzanat, ami hogy, hogy nem, kimarad a megvalósításból. Úgy tűnhet, hogy az utólagos megoldás kivitelezhetetlen, különösen panelházak esetén, de szerencsére ez csak a látszat. Valójában sokkal egyszerűbben és gyorsabban pont tehető a feladat végére, mint azt a legtöbben gondolják.

 

Mik az árulkodó jelek?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miből derül ki pontosan, hogy bizony a vízszigetelés hiányzik a képletből? A tünetek, de úgy is fogalmazhatunk, hogy az ordító jelek nagyon tipikusak és roppantul zavaróak. A legfőbb probléma az egyensúlyi páratartalom totális kibillenése. A falak nem képesek elvezetni a felgyülemlett nedvességet, így aztán a pára kicsapódik. Első lépésben gyanús foltok bukkannak fel a falakon, itt-ott, elvétve.

Önmagában ez a jelenség is kellően bosszantó és idegesítő, pedig ez még csak a kezdet. A következő lépés az, amitől sokan elborzadnak. Megjelennek, mint hívatlan vendégek, a penésztelepek. A penészedés esztétikai tekintetben sem szívderítő fejlemény, de az igazság az, hogy ez a kisebbik gond. Viszont a penészek egészségügyi kockázatot is magukban hordoznak. A levegőben szálló, szabad szemmel láthatatlan spórák allergiás reakciókat generálhatnak még azokban is, akik amúgy nem érzékenyek. Viszont a szervezet csupán egy ideig képes tolerálni a nem túlságosan pozitív irányban megváltozott levegőminőséget. A salétromos fal is azon tünetvariációk közé tartozik, ami cselekvést sürget. Önmagában a páratartalom mérséklése nem oldja meg tartósan a problémát, azaz a szigetelés az egyetlen járható út.

Az utólagos vízszigetelés rengeteg kellemetlenséggel jár?

Nem! Egyrészt nem időigényes, másrészt nem eredményez rumlit, felfordulást vagy például bontást. Alapesetben a folyamat egy munkanap alatt realizálható, miközben a végeredmény évtizedeken át élvezhető. Szóval nem érdemes várni a fellélegzést hozó döntéssel.

Vissza
Váltás teljes nézetre!