header kep

Ajánlatkérés

Tetőkarbantartás a tél előtt

Lehullottak a levelek, beköszöntött a szürke időjárás, az esőzések és minden egyéb velejárói az ősznek. Lehet szeretni vagy utálni, az évszakok változásai állandó részei életünknek. Az időjárási változása viszont nem csak ránk van hatással, de háztetőnket is keményen igénybe veszi. Beszéljünk egy kicsit arról, mit tehetünk a tél beállta előtt annak érdekében, hogy tetőnk épségben átvészelje a fagyosabb hónapokat.


Háztetőnk karbantartása

A háztető közvetlenül ki van téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak, így fontos a rendszeres karbantartása. Ez leginkább tavasszal és ősszel ajánlott, a nyári viharok, valamint a téli hóesés előtt. Mindkettő fokozottan igénybe veszi a tetőt. Nézzük meg, mi a teendő ilyenkor. Az első és legfontosabb dolog, hogy átnézzük alaposan az egészet. El kell fednünk azokat az esetleges réseket, amelyeken keresztül az beázhat, esetleg a szigetelést is javítanunk kell. Helyre kell igazítanunk az elmozdult cserepeket. Le kell cserélnünk továbbá a sérülteket, mivel ezek a szélsőséges időjárás miatt könnyedén tovább romolhatnak vagy leeshetnek. Ilyenkor érdemes a takarítási folyamatokat is elvégeznünk. Erősen ajánlott levágnunk a magasabb fák ágait, amik az erős szélben kár tehetnek a tetőben. Továbbá ilyenkor esedékes az ereszcsatornák kitakarítása is. Amennyiben a háztetőn moha vagy alga telepedett meg, annak letakarítását is megejthetjük. Ha már eléggé benne vagyunk a munkában, akkor ez a padlástér kitakarításához is tökéletes időpont. Erre különös hangsúlyt érdemes fektetni akkor, ha a tető ellenőrzése során elcsúszott cserepeket találtunk – ez utalhat befészkelt madarak jelenlétére. Kicsivel a téli szezon előtt nem ritka, hogy a különféle madarak vagy rágcsálók húzzák meg magukat a padlásunkon. Ezek az állatok komoly károkat okozhatnak.

Hogyan érdemes nekikezdeni?

Bizonyára vannak olyanok, akik maguk is tökéletesen el tudnák látni a fentebb említett karbantartási folyamatok legtöbbjét. Mi mégis inkább azt javasoljuk, hogy forduljon mindenki a megfelelő szakemberekhez. A magaslati munka veszélyes dolog. Ezen túl, ha például nem szakszerűen igazítjuk helyre az elcsúszott cserepet, az a későbbiekben további károkat jelent majd. Jobb esetben csak egy-egy cserép bánhatja a földön heverve darabokban, súlyosabb esetben szépen megindul jó pár a rosszul rögzített darabbal együtt. A legrosszabb szituáció, amikor az előbbiek eredményeként még személyi sérülés is történik. A szigetelés javítását pedig végképp jobb, ha szakértőre bízzuk.

Vissza
Váltás teljes nézetre!