header kep

Ajánlatkérés

Az intenzív zöldtetők

Előző cikkünkben a zöldtetők előnyeiről írtunk, aktuális írásunkban pedig a tetőkertek egyik legszebb típusára, az intenzív zöldtetők tulajdonságaira térünk ki. Intenzív zöldtetőknél a kertészeti réteg legalább 20-30 cm vastagságú, de akár 1,5 méter vastagságú is lehet, ezért erős tetőszerkezetet igényelnek. Számos kialakítási lehetőség közül választhatunk, így akár nagyobb, emberi tartózkodásra alkalmas kertet is telepíthetünk a tetőre.

 

A zöldfelület helyt adhat pázsitféléknek, különböző növénytípusoknak, nagyobb bokroknak, cserjéknek vagy, akár fáknak is. A növényzetnek szükséges termőréteg megválasztásánál ügyelni kell a növényzet stabilitására, illetve az épület lehetséges negatív hatásaira. Közkedvelt megoldásnak számítanak a pihenőkertek, a nagyméretű gyepfelületek, virágkertek, zöldséges kertek, játszóterek, fás szárú növények, kisebb fák, de akár a kerti tavak kialakítása is.


Az intenzív zöldtető rétegrendje alulról felfelé: alapvakolat, szilikátbázisú födém, lejtésképzés, vízszigetelés, szigetelést védő réteg, vízelvezető szivárgóréteg, szűrőréteg, ültetőközeg és növényzet. Intenzív zöldtető esetén bitumentes, gyökérálló szigetelést kell alkalmazni a csapadékvíz-szigetelés mechanikai védelme miatt.


Az intenzív tetőkertek a széles növényválaszték miatt folyamatos karbantartást, gondozást és ápolást igényelnek, fenntartásukhoz érdemes automata öntözőrendszert telepítenünk. Az intenzív növényzetből kifolyólag ennek a típusnak nagyobb az építési és a karbantartási költsége is, mint az extenzív zöldtetőnek. Az intenzív zöldtető tervezése kiemelt szakértelmet igényel, így a kialakítás mellett, érdemes azt szakértőkre bíznunk. Vissza
Váltás teljes nézetre!