header kep

Ajánlatkérés

Kőzetgyapot vs. üveggyapot szigetelés - I. rész

A kőzetgyapot és az üveggyapot egyaránt kiváló hang- és hőszigetelő adottságokkal bír. Leggyakrabban tető- és padlásterek szigetelésére alkalmazzák őket a belsőépítészetben, viszont homlokzat, álmennyezet vagy válaszfalak esetében is hasznosíthatók. Hasonlóságaik mellett azonban bizonyos dolgokban eltérnek, más előnyökkel rendelkeznek.

 

A kőzetgyapot szigetelőanyagot különféle kőzetek (többnyire bazalt, mészkő, vagy egyéb vulkanikus és üledékes kőzetek) összeolvasztásából állítják elő. Többféle méretű, testsűrűségű és vastagságú verzióját megtalálhatjuk az üzletek kínálatában. A kisebb sűrűséggel rendelkező termékek javarészt válaszfalhoz, álmennyezethez vagy például födémhez ideálisak, a nagyobb sűrűségű, lépésálló variációi pedig inkább a padló hangszigetelésére alkalmasak. Könnyű vele dolgozni, hiszen egy egyszerűen vágható, rugalmas anyag.

Természetesen az anyag vastagságának függvénye is, viszont általánosságban elmondható, hogy a kőzetgyapot lemezek és tekercsek kiemelkedően jó hő- és hangszigetelési adottságokkal bírnak. További fontos előnyük, hogy nem éghető és egyben víztaszító szigetelőanyagok, ugyanakkor kitűnő páraáteresztő képességgel rendelkeznek. A kőzetgyapot szigetelés tehát optimális légzést tud biztosítani az épület szerkezetének, megakadályozva többek között a falak vizesedését, penészesedését.

Negatívumként említhető, hogy a kőzetgyapot alaktartás szempontjából nem minősül a legjobbnak. Emellett ugyancsak tény, hogy kissé drágább más szigetelőanyagokhoz képest. Ezt a kérdéskört azonban ár/érték arány szemszögből is érdemes megközelíteni, hiszen a kőzetgyapot szigetelés több szempontból hatékonyabbnak tekinthető, mint például a hungarocell szigetelés. Vissza
Váltás teljes nézetre!