header kep

Ajánlatkérés

Beépített erkélyek utólagos hőszigetelése – II. rész

Bejegyzésünk első részében a beépített erkélyek hőszigeteléséből adódó problémakört ismertettük. Amennyiben ugyanis az erkély hőszigetelése nincs megfelelően megoldva, a beltéri páratartalom, vízgőz a falakon fog lecsapódni, melyek így viszonylag hamar vizesedni, penészesedni kezdenek majd. Ez súlyosabb szerkezeti károsodásokhoz vezethet amellett, hogy az ott élők egészségét is veszélyeztetik.

 

A zöldes, kékes, feketés vagy szürkés foltokban megjelenő penész nem csak esztétikai szempontokból okoz problémát. Alapvetően különféle gombafajták összefoglaló neve, melyek a szabadban és zárt helyiségekben egyaránt megtalálhatók. A penész spórákon keresztül terjed, melyek rendkívül ellenállóak, de magas páratartalmú, meleg helyeken „érzi magát a legjobban”. Ebből adódóan fedett helyiségekben leggyakrabban a hidegebb hónapokban jelenik meg, amikor a fűtés mellett kevesebbet szellőztetünk. Melléktermékei irritálhatják az orr nyálkahártyáját, a szemeket, a torkot és a tüdőt. Allergiás reakciókat válthatnak ki, mint például orrfolyás, tüsszögés, fokozott könnyezés.

Akiknél alapvetően fennáll valamilyen légzőszervi betegség vagy legyengült immunrendszerűek, azoknál még erőteljesebben jelentkezhetnek a betegségeik tünetei, és nem mellesleg újabb betegségeket is kiválthatnak. A tartósan penészes környezetben élőknél különféle fertőzések, tüdőbetegségek, a tüdő szöveteinek hegesedése alakulhat ki.
Mindezek elkerülése végett is elengedhetetlen a beépített erkélyek megfelelő hőszigetelése. Ehhez a legfontosabb az, hogy a hőszigetelő réteg kívülről kerüljön rögzítésre. Ez panelházaknál nagyon nehezen kivitelezhető, ezért a legtöbbször belső hőszigetelés készül. A belső fal azonban ilyen megoldásnál hideg maradhat, melynek következtében ugyanúgy le fog csapódni a pára. A belső hőszigetelés ugyanis a kintinél magasabb nyomást fog eredményezni a beltéri levegőben, így a hideg könnyebben át tud hatolni a falakba. A hőszigetelésen azonban az eltérő nyomásból adódóan a beltéri levegő nedvességtartalma nem fog tudni áthatolni, és végül kicsapódik.

A beépített erkélyek külső hőszigetelését viszont ugyancsak nehéz jól kivitelezni, hiszen ott például a vízelvezetés megoldása okozhat problémákat. Amennyiben tehát belső hőszigetelés mellett döntünk, rendkívül sokat tud javítani a helyzeten egy speciális párazáró réteg létrehozása a belső oldalon. Ez lehet például PVC vagy PE alapanyagú is, de a legfontosabb az, hogy a hőszigetelés elé kerüljön. Ezzel megakadályozható, hogy a pára a falszerkezet belsejébe jusson, mellyel egyúttal a páralecsapódás is elkerülhető. Emellett érdemes célzottan odafigyelni a levegő nedvességtartalmának optimális szinten tartására. Rendszeres szellőztetéssel, szükség esetén ventilátor alkalmazásával is csökkenthető némiképp a beltéri páraszint.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!