header kep

Ajánlatkérés

A nyílászáró választás legfontosabb szempontjai – I. rész

Az ablakokkal és ajtókkal szemben támasztott legfőbb követelményeink, hogy azok megfelelő hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bírjanak, biztonságosak és természetesen esztétikusak is legyenek. Alapanyagaikat tekintve választhatunk fából, műanyagból vagy akár alumíniumból készült termékek közül is. Ezeken belül azonban rengeteg típusú nyílászáró létezik, így egyáltalán nem olyan egyszerű döntést hozni.

 

Napjainkban a legnépszerűbbnek a modern kivitelezésű, műanyag nyílászárókat tekinthetjük. Önmagában viszont ez az alapanyag még nem garantálja a kiváló hőszigetelést, hangszigetelést vagy betörésvédelmet. Nagy eltérések vannak a forgalomban lévő termékek között, melyek A-, B- és C-osztályos profilok szerint is megkülönböztethetők. A C-kategóriás műanyag nyílászárók rendelkeznek a legvékonyabb profillal, mely azt jelenti, hogy ezek szigetelnek a leggyengébben. Hiába modernek, szépek, masszívak, a beáramló párás, nedves, hideg levegő ellen nem nyújtanak tökéletes védelmet.


A megfelelő minőségű műanyag nyílászáró főfalai minimum 3 mm körüli vastagságúak, valamint középtömítéses rendszerrel készülnek. Ez egy nyitott hézagrendszerű szerkezetet jelent, mely több rétegű tömítettséggel rendelkezik. Lényege, hogy a külső réteg felel a vízelvezetésért és vízzárásért, a hő-, hang- és légzárást pedig a további tömítések biztosítják. Kialakításának köszönhetően tehát kitűnő víz- és szélzáró adottságokkal bír. Mivel vasalatuk száraz térben helyezkedik el, így az nem tud korrodálódni, vízkövesedni, mellyel hozzájárul a nyílászáró tökéletes állapotának hosszú ideig történő megőrzéséhez. További gumitömítések is elhelyezhetők bennük, melyekkel még inkább növelhető a víz-, hang-, valamint légszigetelő képességük.

Emellett vannak széltömítéses nyílászárók is, melyek zárt hézagrendszerrel rendelkeznek. Vasalatuk két gumitömítő kör között, nedves térben található, ezért esetükben idővel rozsdásodás és vízkövesedés előfordulhat. Profiljuk általában eltolt síkú, melynek következtében a csapadék a szél hatására megnyíló gumitömítéseket erőteljesen terheli. A középtömítéses nyílászáróknál azonban az ablakszárny tok síkja fölé magasodó felületek biztosítják a lehulló csapadék elvezetését az ablaktól. Vissza
Váltás teljes nézetre!