header kep

Ajánlatkérés

A gipszkarton használatának előnyei

Hazánkban a gipszkartont - mivel nem vízálló anyag - leginkább a belsőépítészetben hasznosítják. Ennek ellenére sokféle funkciót elláthat, hiszen készíthető belőle álmennyezet, térelválasztó, falburkolat, és akár dekorációs célokra is alkalmazható. Egyszerű vele dolgozni, gyors megoldást biztosít építkezési, felújítási munkálatok során, és mindemellett kiváló ár-érték arányban érhető el.

 

A gipszkarton tulajdonképpen egy többrétegű anyag, mely karton, gipsz és víz keverékéből, préselési eljárással készül. Természetes alapanyagainak köszönhetően egy környezetbarát építőanyagnak tekinthető, melynek előállítása és beépítése sem jár környezetszennyező hatásokkal. A forgalomban lévő gipszkarton lemezek vastagsága általában 10 cm körül mozog, azonban vékonyságuk ellenére kitűnő hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Beltéri építőanyagként hőszigetelő képessége ugyan háttérbe szorul, viszont ebben a tekintetben is hasznos kiegészítés lehet. Bizonyos esetekben, amúgy sem kivitelezhető a megfelelő kültéri hőszigetelés, azonban az ilyen helyiségeknél gipszkarton és kőzetgyapot kombinációjának használatával hatékony eredmények érhetők el. Emellett fontos előnye a gipszkartonnal burkolt falfelületeknek, hogy képesek átvenni a beltéri hőmérsékletet. A téglafalakkal ellentétben, a gipszkarton felületeknél így nem tapasztalható az a kellemetlen hideg, ezzel javítva a hőérzetet a hűvös hónapokban.

Szárazépítésen alapuló megoldásként nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Egy egyszerű szikével is könnyedén vágható, formázható, ezért az esetek többségében csak kis mennyiségű maradékanyaggal kell számolni. Rövid idő alatt le lehet vele fedni, burkolni nagy méretű felületeket, tehát összességében rendkívül költséghatékony a gipszkartonnal történő munka.

Mindezeken túl nagyobb mennyiségű nedvesség felfogására is képes, melynek köszönhetően optimalizálni tudja a helyiségek páratartalmát. Ez az adottsága a nyári és a nedvesebb időszakokban kifejezetten előnyös, mivel a pára csökkentésével hozzájárul a belső klímakomfort növeléséhez. Télen pedig ezt a funkcióját fordítva látja el, hiszen a fűtés okozta alacsony páratartalom fennállásakor, a korábban megkötött párát visszaengedi a száraz levegőbe. Ezzel a folyamattal ugyancsak pozitív hatást fejt ki a beltéri helyiségekben tapasztalt hőérzetre.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!