header kep

Ajánlatkérés

Az intelligens szellőzőrendszerek

Az energiatakarékosság szempontjából a lakások, családi házak korszerű szigetelése mellett, azok megfelelő szellőzőrendszerének kialakítása is kulcsfontosságú szereppel bír. Amennyiben ez nincs szakszerűen megoldva, a friss levegő utánpótlását és az elhasználódott levegő eltávolítását csak a hagyományos szellőztető módszerrel, azaz ablaknyitással lehet megoldani, mely azonban jelentős hőveszteséggel jár.

 

Napjainkban az okosórákon, okostelefonokon túl szerencsére már intelligens szellőzőrendszerek is rendelkezésünkre állnak, melyek a lakók elvárásaihoz, életvitelükhöz alkalmazkodva, teljesen személyre szabottan gondoskodnak az épületek légcseréjéről. Ezek a berendezések az adott helyiségnek megfelelően biztosítják az ideális mértékű levegőcserét és a párásítást is egyben. Az intelligens szellőzőrendszerek ugyanis érzékelés vezérlésük révén képesek a helyiségek változó légcsere szükségleteihez igazodni, és azokhoz idomulva megoldani a minőségi levegő keringetést az egész lakásban, épületben.

Az intelligens szellőzőrendszerek egyik típusát a páraszabályozott szellőztető berendezések képezik, melyek kifejezetten azokban a helyiségekben működnek intenzívebben, melyek nagyobb légcsere szükséglettel rendelkeznek. Érzékelőiknek köszönhetően önmaguktól megoldják a szennyezett levegő eltávolítását és a friss levegő pótlását, miközben a nem használt helyiségekben csak mérsékelt fokozaton működnek. A mozgás- és/vagy páraérzékelős légelvezetők, légcsatornákon keresztül csatlakoznak az automatikus nyomásszabályzóval ellátott, alacsony fogyasztású motorokkal szerelt, központi ventilátorokhoz. Az intelligens szellőzőrendszerek másik fajtájához, a hővisszanyerős szellőztető berendezésekhez ugyancsak az igényeknek megfelelően szerelhetők levegő-befúvást szabályozó egységek, mozgás- és páraérzékelő elemek.

A rendszerelemek a légcsere szükséglet, az épület adottságai, valamint a lakók igényei szerint méretezhetők, alakíthatók. Már meglévő épületekbe, utólagosan is beépíthetők. Az intelligens szellőzőrendszerekkel az optimális páratartalmú és tisztaságú levegő tehát ablaknyitogatás nélkül, automatikusan megoldódik. Ez jelentős energiamegtakarítást jelent, hiszen télen-nyáron hőveszteség nélkül biztosítják az épületek minőségi levegő ellátását.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!