header kep

Ajánlatkérés

A tetőszerkezethez kapcsolódó alapfogalmak – II. rész

Előző bejegyzésünk folytatásaként, további tetőszerkezettel kapcsolatos kifejezések ismertetésével foglalkozunk ebben a cikkünkben is. A tető felújításakor vagy teljes cseréjekor ugyanis ajánlatos előzetes információgyűjtést végezni, melynek során nem árt, ha kicsit tájékozottabbak vagyunk ebben a témakörben.

 

A tetőszerkezet átszellőzése ugyanolyan fontossággal bír, mint hő- és vízszigetelése, így bizonyára ehhez kapcsolódó kifejezésekkel is szembe találjuk majd magunkat az előzetes tájékozódás során. A madárfésű vagy más néven lezárófésű például egy olyan eleme a tetőszerkezetnek, mely az eresz vonala mentén segíti a szellőzést. A fésűs kialakításút leginkább hullámos profilú cserepek esetében érdemes alkalmazni, hiszen a fésűk így meg tudják akadályozni, hogy rovarok vagy madarak jussanak a cserépfedés alá. A szellőzőléces lezárófésű megfelelő mértékben tudja megemelni a cserépfedés első sorát, ezzel hozzájárulva a szellőzéshez. Ugyancsak az átszellőzést támogató, az eresz mentén elhelyezkedő elem a szellőzőszalag, melyet madár- vagy rovarhálóként is szoktak nevezni. Nélkülözhetetlen az ellenlécek közötti szellőző rés funkciójának megtartásában. Emellett szintén meggátolja, hogy a cserépfedés alá rovarok vagy madarak jussanak be.

A különböző cseréptípusok is egyedi elnevezéssel rendelkeznek, melyekkel nem árt tisztában lenni, ha el szeretnénk igazodni a tetőfedés tematikájában. Gyakran találkozhatunk például a kúpcserép szóval, mely a tető élének vagy gerincének fedésére való, formára alakított eleme. Másik fajtája a kezdő kúpcserép, mely az élgerinc legalsó kúpcserepe. Ennek vége legömbölyített, így használatával esztétikusabb tetőgerincet lehet létrehozni, valamint a teljes fedéskép is sokkal egységesebb lesz. Létezik úgynevezett szellőzőcserép is, mely a tetőcserepek kiegészítőjeként, azok profiljához illeszkedve a tetőszerkezet átszellőztetésére való darab. Feladata a héjazat alatti levegő kivezetése a tető él- és tájgerincénél. Az egyforma oromszegélyek professzionális kialakításához szegélycserép szükséges. Emellett gyakran alkalmazott elem a félcserép is, mely többek között fontos szerephez jut a fedési szélesség változatosságának megfelelő tetőszerkezet létrehozásában. Szükség lehet rá például a sík cserepek kötésben történő elhelyezésekor, vagy éppen, ha a tetősík falszegélyhez, kéményhez, ablakhoz csatlakozik.

Magastetővel rendelkező épületek vagy épületrészek homlokzati falainál, a tetőszerkezet végeit lezáró elemet oromfalnak nevezzük. A nyeregtető kifejezés pedig azokat a típusú tetőket takarja, melyek kettő egyforma vagy eltérő hajlású, összemetsződő tetősíkkal, oromfallal lezárt négyszög alaprajzzal rendelkeznek. A viharkapocs megnevezés is szerepelhet tetőszerkezettel kapcsolatos tartalmakban. Ez a tetőnek az a létfontosságú eleme, mely annak viharállóságáért felel. Használatával javíthatóan és korrózióállóan tudunk cserepeket a lécezéshez illeszteni.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!