header kep

Ajánlatkérés

A tető viharállósága

A klímaváltozás következtében már hazánkban is egyre gyakrabban fordulnak elő erőteljesebb viharok, szélsőséges időjárási jelenségek. Ezen változásoknak megfelelően otthonunk védelméről is gondoskodnunk kell, melyben a tetőszerkezet igen nagy szerepet kap.

 

Viharos időszakokban többek között kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékkal is számolnunk kell otthonunk tetőszerkezete szempontjából. Minél kisebb méretű elemekből áll a fedés, annál több helyen szivároghat be alájuk a csapadék. A minőségi tetőfólia mellett a fedés fajtája is fontos tényező a vízszigetelést figyelembe véve. A laposabb, kisebb hajlásszögű tetők többnyire vízhatlan fedésmóddal, bitumenes vagy fémlemezekből készülnek. Emellett még létezik úgynevezett vízzáró fedésmód is, mint például a cserépfedés, melyet javarészt a magastetők esetében alkalmaznak. Ennél a típusnál minimális mennyiségű csapadék bejuthat a fedés alá, viszont annak a tetőszerkezet megrongálása nélkül is el kell tudnia távoznia. Vízzárás szempontjából a cserép kialakítása is kap némi szerepet; az ívesebb orrésszel rendelkező cserepek például jobb döntésnek bizonyulhatnak.   

A tető kialakításánál többek között figyelembe kell venni a szél okozta igénybevételt, annak szívóerejét. Ennek szempontjából természetesen számít, hogy milyen vidéken élünk, milyen a tető hajlásszöge. Alacsonyabb hajlásszögű tetőknél a szél megbontó hatásával kell felvenni a küzdelmet, meredekebb tetőszerkezeteknél pedig annak nyomó- és szívóhatásával. A szilárdabbnak minősülő tetőfedő anyagok alapvetően ellenállóbbak a viharokkal szemben, de még esetükben sem árt a szél hatásainak jobban kitett felületeknél viharkapcsokat alkalmazni.

A tető viharállóságával kapcsolatban a villámvédelmi rendszerről sem szabad elfelejtkeznünk. Ez villámhárítókból áll, melyek a villámlásnak leginkább kitett pontokon kerülnek elhelyezésre. Ezek mellett a levezetők és a földelők kapnak szerepet abban, hogy megakadályozzák a villámok okozta károkat házunkban. Ennek megfelelő kialakítását villamos tervező szakembernek kell elvégeznie. Vissza
Váltás teljes nézetre!