header kep

Ajánlatkérés

Az utólagos tetőtér beépítés előkészületei – I. rész

Amennyiben ki szeretnék használni a tetőtér nyújtotta plusz teret, és ezt utólagosan szeretnénk kialakítani, akkor számolnunk kell azzal, hogy a fedélszerkezet bizonyos elemeit akár teljes mértékben cserélni kell. Ilyen esetekben ez az átalakítás még költségesebb lehet, mint amivel első körben kalkuláltunk.

 

Az utólagos tetőtér beépítéshez szakember segítségére lesz szükségünk, aki részletesen megtervezi a tetőszerkezet átalakítását. Ennek a beruházásnak a végeredményeképpen azonban nem csupán nagyobb mértékben tudjuk kihasználni a tetőtérben rejlő lehetőségeket, hanem biztonságosabbá is válik a tető tartószerkezete. Mivel plusz anyagok kerülnek felhelyezésre, így újabb terhek keletkeznek, melyekhez meg kell erősíteni az egész fedélszerkezetet, az elemek közötti kapcsolatokat.

A legtöbb tetőszerkezetet nem úgy tervezték és építették meg, hogy be lehessen építeni a tetőteret. Ebből adódóan mindenképpen el kell végezni a tartószerkezet vizsgálatát, hogy az egyes elemek megfelelő teherbírással rendelkezzenek. Amennyiben ez nem áll fenn, szükségesség válik egy-egy elem megerősítése vagy cseréje. A fedélszék terhelését egyrészt a saját súlya adja, másrészt a téli hónapokban esetlegesen pluszban ránehezedő hóréteg, valamint a szélteher. A tetőtér beépítéshez szükséges átalakításkor tehát a fedélszék teherviselését és állékonyságát is figyelembe kell venni. Ilyenkor fennáll a lehetősége, hogy bizonyos elemeket el kell távolítani, így a szerkezetben maradó tartógerendák nagyobb terhelésnek lesznek kitéve. Ajánlatos a fedélszerkezetre rakodó teherviselésbe becsatlakoztatni a már meglévő vagy épülő falakat, falszakaszokat. A merevítés kérdése ugyanis az oromfalak átalakításával, merevítőelemek hozzáadásával is kivitelezhető.

Az utólagos tetőtér beépítéskor általában a legnagyobb problémát a padlásfödém felett elhelyezkedő kötőgerendák adják. Ezeket vagy áthelyezzük, vagy hozzájuk igazodó padlószerkezetet alakítunk ki. Előfordulhat az is, hogy a födém elégséges teherbírással rendelkezik, így a kötőgerenda eltávolítása után a székoszlopok és dúcok arra rá tudnak támaszkodni. A kötőgerendákkal kapcsolatban a döntést semmiképp se hamarkodjuk el, gondoljuk át alaposan, hogy otthonunk szempontjából melyik megoldás a legoptimálisabb.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!