header kep

Ajánlatkérés

Sérült tetőcserepek javítása, cseréje

Egy nagyobb vihar, erősebb széllel kiegészülve bizonyos esetekben kárt tud tenni a tetőszerkezet egyes elemeiben. Amennyiben ezt az egy-két sérült cserepet nem javítjuk, az idővel sokkal nagyobb problémákhoz vezethet. Ebből adódóan mindenképpen ajánlatosabb még alapjaiban orvosolni a bajt.

 

Egy sérült tetőcserepet a legtöbb esetben javítani nem lehet. A repedések tömítőanyagokkal való elfedése, ragasztása, csak átmeneti megoldást nyújt, ezért a legcélravezetőbb az, hogyha a sérült elemet egy az egyben kicseréljük. Ehhez első lépésként meg kell nézni, hogy az adott darab milyen módon van rögzítve a tetőszerkezethez. A hagyományos cserepekkel fedett tetők esetében többnyire csak minden negyedik sort szögelik a tetőlécbe, ugyanis egyébként a cserepek hátulján lévő orral akasztják a tetőlécre, úgy rögzítik őket. A rögzítés módját belülről, a tetőtérből lehet ellenőrizni. Amennyiben szögelt tetőcserépről van szó, először is el kell távolítani a szöget, egy erre alkalmas szerszámmal, hogy aztán ki lehessen emelni.

A sérült cserép eltávolításához a felette lévő sor cserepeit picit feljebb kell csúsztatni. Ezt követően fel kell emelni a törött cserépnek azt az oldalát, amely a mellette lévő cserépre fekszik fel. Ily módon némiképp elfordítva, óvatosan kiemelhető a sérült cserép. Egy másik módszerrel is el lehet távolítani, melynek során ékekkel kell megemelni az eltört cseréptől balra, valamint a jobb felső sarkánál lévő cserepeket, így a sérült elem ugyancsak kiemelhetővé válik. Végül felhelyezhető az új cserép, mely után az ékek is eltávolíthatók. Hódfarkú cserép esetében a fölötte lévő cserepek alá kell ékeket tenni. Ezután a tartóorr alá nyúlva egy kőműveskanál segítségével kiemelhetővé válik a sérült cserép.

Előfordulhat, hogy az új cserepet méretre kell vágni, melyet palavágó segítségével tudunk kivitelezni. Méretre vágáskor színével lefelé kell fordítani, hiszen a vágás mentén picit töredezni fog az elem széle. Az új cserepet nem lehet felszögelni a tetőlécre, ezért tartófület kell kialakítani hozzá. A lemezből készített fül legyen körülbelül 5 cm-el hosszabb, mint a cserép. Tetejét a tetőlécre kell szögelni, az alját pedig kifelé visszahajtani, így fogja megtartani az új elemet.

Ezt a procedúrát kell véghez vinni minden sérült cserép esetében, ezzel hosszútávra megelőzve a további problémák kialakulását.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!