header kep

Ajánlatkérés

Őszi tetőkarbantartási tippek

Otthonunk időjárási viszontagságoktól való védelmét legnagyobb részben a tetőszerkezet látja el. Az ősszel gyakori esőzések és viharok, a nagy mennyiségben hulló falevelek, valamint az időnként már fagypont alá eső hőmérséklet a tetőt és szerkezetét jelentősen károsíthatja. Ennek érdekében ajánlatos elébe menni az esetleges problémák kialakulásának, és kisebb-nagyobb javításokat elvégezni.

 

Kulcsfontosságú szereppel bír például az ereszcsatorna. Amennyiben ugyanis valamely ponton eltömődik, nem csupán a tetőszerkezetben, hanem a ház más területein is károkat okozhat. Ehhez időről időre át kell vizsgálni az egész rendszert, és szükség esetén ki kell tisztítani. Kézzel vagy egy kisebb lapát segítségével el kell távolítani a nagyobb szennyeződéseket, mint például faleveleket, letört faágakat. A nehezebben elérhető helyek tisztításához már rengeteg helyen be lehet szerezni kifejezetten az ereszcsatorna tisztítására alkalmas eszközöket. Miután a nagyobb méretű szennyeződéseket sikeresen eltávolítottuk, érdemes az egész rendszert átmosni, hogy a saras, iszapos lerakódásokat is kitakarítsuk. Ezt locsolócsővel vagy magas nyomású mosóval is meg lehet oldani.


Az átmosáskor figyeljük meg a víz áramlását. Amennyiben a lefolyócső előtti szakaszban feltorlódna, úgy nyilvánvalóan dugulással állunk szemben. Nagynyomású víz segítségével többnyire kiküszöbölhető ez a probléma. Ha azonban a lefolyócső szakaszon ezt követően sem halad át a víz, szét kell bontani, hogy pontosan be lehessen azonosítani, és maradéktalanul ki lehessen tisztítani az eltömődött részt. A lefolyócső eldugulását egyébként meggátolhatjuk, ha a cső felső nyílására rácsot rögzítünk, mely felfogja a nagyobb méretű szennyeződéseket.

Az ereszcsatornába jutó víz áramlását, a csatorna lejtése is befolyásolja. Szükség esetén az eresztartók állításával kissé növelhetjük a lejtés mértékét, így a víz és az apróbb szennyeződések könnyedebben végig tudnak haladni a rendszeren. Amennyiben állítunk az eresztartókon, utána újra ellenőrizzük, hogy kellőképpen javult-e a víz haladása.

Ősszel gyakoriak az erős széllel társuló viharok, így fontos ellenőrizni a tetőhöz közeli fákat. Nem szabad hagyni, hogy túl közel, netán ránőjenek a tetőre. Egyrészt egy-egy erősebb széllökettel súlyos sérüléseket idézhetnek elő a tetőszerkezeten, másrészt a róluk lehulló falevelek könnyedén eltömíthetik az ereszcsatornát. Ebből adódóan a tetőhöz közeli faágakat időről időre visszább kell metszeni, hogy meggátoljuk az általuk okozott esetleges károkat. Vissza
Váltás teljes nézetre!