header kep

Ajánlatkérés

Hogyan tehetjük környezetbarátabbá otthonunkat? – I. rész

Valószínűleg az első, ami a környezetbarát attitűdről eszünkbe jut, az a szelektív hulladékgyűjtés. Szerencsére ezt egyre több háztartásban, közintézményekben bevezették már hazánkban is. Más országokban persze, mint például Ausztriában, ez sokkal mélyebb múltra tekint vissza, és maximális komolysággal áll hozzá az egész társadalom, így rengeteget profitálnak is belőle.

 

A szelektív hulladékgyűjtés mellett azonban nagy hangsúlyt kellene fektetnünk otthonunk korszerűsítésére, ha igazán óvni szeretnénk a természetet. Az épület szigetelése, fűtése, hűtése, áramellátási megoldása jelentős hatással bír ugyanis természeti erőforrásainkra. Minél jobban szigetelt egy ház, annál kevesebbet kell igénybe vennünk környezetünk energiáiból az ideális hőmérséklet kialakításához. Emellett persze az sem mindegy, hogy mivel állítjuk elő a hőt otthonunkban. Első helyen ebben a tekintetben jelenleg a földgáz áll. Nem hagyhatjuk ugyanakkor figyelmen kívül, hogy a földgáz hasznosítása során szén-dioxid képződik, amely igen csak káros hatással bír Földünkre nézve. Többek között például nagyban növeli az üvegházhatást. Emellett igenis foglalkoznunk kell azzal a ténnyel is, hogy a földgáz bizony egy nem megújuló energiaforrás. A világ földgáz készletei végesek, előbb-utóbb ki fognak merülni.

Amennyiben tehát ténylegesen szeretnénk óvni környezetünket, természeti erőforrásainkat, erősen ajánlott elgondolkodnunk egy modernebb fűtési rendszer kialakításán. Ennek egyik első lépcsőfoka pedig az, hogy teljesen kiiktassuk létfenntartásunkból a földgázt, azaz át kell állnunk a gázzal történő fűtésről egy másik opcióra. Az egyik ilyen megoldás az elektromos fűtési rendszer kialakítása otthonunkban. Ez nyilvánvalóan egy nagyobb beruházást jelent, de végső soron sokkal hatékonyabb, és veszteségmentesen működik.

Kezdő lépésként persze már az is sokat számít, ha tűzhelyeinket, sütőinket gázüzeműről elektromosra cseréljük le, és ezeken belül is energiatakarékos működésűekre. Talán nem is kell említeni, de ez minden elektromos eszközünkre vonatkozik. Hűtőből, fagyasztóból, mosógépből, televízióból, égőkből és gyakorlatilag minden elektronikai berendezésből és eszközből lehet kapni energiatakarékos működésűt. Amennyiben mindent le kellene cserélni, az megint csak hatalmas költségeket emésztene fel, azonban hosszú távon kifizetődő befektetés. Nem csupán pénz, hanem környezetkímélő szempontból is.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!