header kep

Ajánlatkérés

Polisztirol vs. kőzetgyapot szigetelés – I. rész

Egyre több épület kap korszerű hőszigetelést, azonban még mindig rengeteg ház és intézmény vár erre a fontos beruházásra. Nem csupán költséghatékonyság szempontjából, hanem környezetünk, bolygónk erőforrásainak védelme érdekében is fontos ügyről van szó. Amennyiben azonban rászánjuk magunkat, át kell gondolnunk, hogy mégis milyen anyaggal történjen ez a lényeges művelet.

 

A polisztirol és a kőzetgyapot szigetelés is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Talán az első összehasonlítási szempont ebben a tekintetben minden család és intézmény szemszögéből a költség. Ezt viszont konkrétan meghatározni nem olyan egyszerű, hiszen az ár-érték arányt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben csupán a számokra hagyatkozunk, akkor tény, hogy a polisztirol olyan 25%-al olcsóbb a kőzetgyapotnál. Nem véletlenül alkalmazzák ezt a leggyakrabban.

Mélyebben vizsgálva ezt az ügyet viszont, a két anyag adottságaival is tisztában kell lenni. Szigetelés szempontjából a polisztirol és a kőzetgyapot fej-fej mellett van, ugyanakkor utóbbi páraáteresztő képessége kedvezőbb. Szálas szerkezetében ugyanis a pára könnyedén mozoghat, így a kőzetgyapottal szigetelt épületekben penészedés nem fordul elő. A kőzetgyapot emellett sűrű szerkezetéből adódóan jobb hangszigetelő adottságokkal is bír, mint a polisztirol. Ez tulajdonság azonban egy csendesebb környezetben lévő ház esetében nem feltétlenül számít túl sokat. Forgalmasabb, belvárosi építményeknél ugyanakkor nagyon hasznos tud lenni a változatos városi zajok kizárása.


Az éghetőség nem feltétlenül olyan nagy mértékben befolyásoló tényezője a döntésnek, hiszen senki sem gondol arra, hogy netán tűz ütne ki otthonában. Sajnos viszont sok ilyen helyzetről, eseményről hallani, így ez a szempont is kulcsfontosságú. Ennek alapján a természetes ásványi alapanyagokból megalkotott kőzetgyapotról tudni kell, hogy olvadáspontja 1000 fok felett van, tehát nem ég. Emellett pedig egy belső tűz esetén gátolja a lángok terjedését, megóvja az épület szerkezetét, falait. A polisztirol azonban csepegve ugyan, de egy éghető anyag. Amennyiben viszont  a szigeteléskor a táblák szakszerűen lettek felhelyezve, akkor nem lehetnek köztük olyan légrések, melyek hozzájárulnának az esetleges belső tűzvész terjedéséhez.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!