header kep

Ajánlatkérés

A legfontosabb szempontok a tetőtéri ablakok kiválasztásához

A tetőszerkezetbe épített ablak – mindegy, hogy új vagy régi - nagyon sokat számít a szigetelés tekintetében. Télen sok hideget, nyáron pedig túl sok meleget engedhet be egy korszerűtlen, kissé már deformálódott szerkezetű nyílászáró.

 

Amennyiben cserén gondolkozunk, vagy új ablak beépítését fontolgatjuk, a legfontosabb, amit mérlegelnünk kell az az üvegezése lesz. Léteznek már rendkívül modern, 3 rétegű üvegezéssel rendelkező nyílászárók. Ezek nem csupán a hőszigetelés szempontjából hatékonyak, hiszen a hőmérséklet mellett a zajt is tökéletesen kiszűrik. Amennyiben forgalmasabb helyen lakunk, ez igazán fontos tényező tud lenni. Persze nem csupán a forgalom, utca zaja lehet zavaró, hanem minden környezetből érkező hang, mint például a viharos, esős időjárás. A többrétegű üvegezésű ablakok azonban minden körülmény között csendet, kellemes nyugalmat biztosítanak az épület lakói számára.


Az ablak hőszigetelő képességét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egy kitűnő hőszigetelő adottsággal rendelkező nyílászáró még a fűtésszámlát is csökkenteni képes. Télen ugyanis kint tartja a hideget, nyáron pedig a meleget. A nagy mínuszokban tehát kevesebb fűtési energiára lesz szükség. A megfelelő tömítéssel rendelkező ablakok kizárják a kinti hőt, zajt és mindemellett a huzatot is.
 

A poliuretán bevonatú, fa ablakok kiválóan időtállók. Színük, formájuk évekig tartják magukat, így fürdőszoba vagy konyha ablakként is tökéletesen funkcionálhatnak. Felületük könnyedén tisztítható. Esztétikus megjelenésükből adódóan igazából bármilyen funkciójú helyiségbe illenek.

A tetőtéri ablak méretét a tető hajlásszöge befolyásolja leginkább. Az alacsonyabb hajlásszögű tető például hosszabb ablakot kíván esztétikai szempontból. Az ablak nyitószerkezetét könnyen elérhetővé kell tenni, így ennek megfelelően alkalmazhatunk billenő, vagy éppen alsó kilinccsel nyitható verziót. A tetőtéri ablakok megtervezésénél a fényviszonyokra is ügyelni kell. Több kisebb ablakkal jobb fényelosztást érhetünk el. A tér belsejét magasan beépített ablakokkal tudjuk megfelelő mennyiségű természetes fénnyel ellátni.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!