header kep

Ajánlatkérés

Cserépfedési megoldások

A tetőfedés egyik legközkedveltebb fajtája a cserépfedés. Már az ókorban is nagy népszerűségnek örvendett, így napjainkig rengeteg fejlődésen tudott átesni, kiküszöbölve a cserepek esetleges negatív tulajdonságait.

 

Jelenleg sokféle formában gyártják, vannak például úgynevezett hódfarkú és hornyolt cserepek is. A kínálat változatosságának köszönhetően kúpos, íves és szinte bármilyen formájú tetőszerkezetet le lehet fedni a cserép valamely fajtájával. Ez természetesen csak megfelelően képzett, tapasztalt szakemberek bevonásával lehetséges.


A cseréptető az átfedéssel lesz vízzáró, így ehhez figyelembe kell venni a tető hajlásszögét. A nagyobb hajlásszögű tetők kisebb átfedést igényelnek, az alacsonyabbak pedig nagyobbat. Minden esetben azonban arra kell törekedni, hogy a csapadék a lehető legjobban legyen elvezetve. Viharos időjárásban az esővíz ugyanis a cserepek közötti legapróbb réseken is be tud folyni a tető alá. Az átfedés mellett az alátétfólia is rendkívüli fontossággal bír, mely a porhó ellen biztosít védelmet.
 

Az agyagból égetett kerámia cserepeket régóta alkalmazzák tetőfedésre. A minőségi és megfelelő anyagokból gyártott kerámia cserepek viszonylag masszívak, de jobban magukba szívják a vizet esős időjárás során, mellyel párhuzamosan a súlyuk is megnő. A tetőszerkezet kialakításánál ezt mindenképpen figyelembe kell venni. A színezett, mázas agyagcserepek ugyan jobb vízzárósági adottságokkal rendelkeznek, viszont a bevonatuk könnyedén károsodhat jégeső idején.

Ezzel szemben a betoncserepek jobban kizárják a vizet, továbbá nem csupán bevonatuk, hanem teljes anyaguk színezett, így alapvetően ellenállóbbak az időjárási viszontagságokkal szemben. Emellett masszívabbak, jobban tartják formájukat, hiszen a gyártásuk során nem égetik, csupán szárítják őket. Súlyra alapvetően viszont nehezebbek az agyagcserepeknél. A cserépfedés akármelyik verzióját is választjuk, minden bizonnyal esztétikus és strapabíró végeredményt érhetünk el.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!