header kep

Ajánlatkérés

Tetőfedő anyagok fajtái

Tetőfedő anyagok tekintetében igen széles választék áll rendelkezésünkre. Mindegyiknek megvannak a maga technikai előnyei és hátrányai egyaránt, emellett természetesen ízlésünk és esztétikai szempontok is fontos szerepet játszanak a végleges döntésben.

 

Alapanyaguk szerint megkülönböztetünk beton-, illetve égetett agyagcserepeket. Utóbbiak használata a legelterjedtebb, formára rendkívül változatosak lehetnek (hódfarkú, hornyolt, sajtolt, ikerfüles). Erős tetőszerkezetet igényelnek, főleg a kezeletlen felületűek. Azok ugyanis magukba szívják a nedvességet, és így súlyuk is megnövekszik. Mindemellett azonban fagy- és tűzálló anyagúak, rendkívül tartósak, törés esetén viszonylag könnyen cserélhetők. A vízfelvétel mértéke pedig impregnálással csökkenthető, mellyel kiküszöbölhető az ebből fakadó hátrány. A betoncserepek nehezebbek, így ennek megfelelő masszív tetőszerkezetet igényelnek. Ezzel arányosan azonban kitűnően állnak ellen az időjárási viszontagságoknak, tökéletesen tartják színüket, rendkívül masszívak és tartósak.


A pala kőzetanyagból előállított kis súlyú tetőfedő anyag, mely kitűnően vezeti el az esetleges csapadékot. Mindezekből adódóan nem igényel nagyobb teherbírású tetőszerkezetet. Rendkívül hosszú élettartamú, akár száz évig is bírja. Leggyakrabban négyzetes, téglalap vagy rombusz formában szerezhető be. Költséghatékonyabb verziója a műpala, mely ugyancsak kitűnő formatartással rendelkezik, az időjárási viszontagságoknak is kiválóan ellenáll, széles méret- és színválasztékban kapható.
 

A bitumenes hullámlemezek többrétegű szerkezettel, hullámos felülettel rendelkeznek. Könnyű, rugalmas anyagból készülnek, így törések nélkül is méretre vághatók. Ebből adódóan sokféle méretben beszerezhetők. Tartós, ám kevésbé esztétikus tetőfedés készíthető belőlük.

A fémlemezes anyagok a cserepekhez hasonló formájú tetőfedő anyagok, melyek alapanyaga horganylemez, alumínium vagy éppen horganyzott acéllemez. Súlyra könnyebbek a hagyományos cserepeknél, így nem szükséges nagyon masszív tetőszerkezet. A napjainkban gyártott verziók felületkezelésüknek köszönhetően rendkívül tartósak, több évtizedre tehető élettartamuk. Nem igényelnek különösebb karbantartást, ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, és esztétikusak is egyben.

A bitumentes zsindely nem túl drága, adalékanyagokkal kevert, hálós hordozó alapra készített tetőfedő anyag. A zsindely elemek alatt azonban deszkaborítással kell az egész tetőszerkezetet befedni, arra lehet csak rögzíteni őket. Sokféle színű és formájú kapható belőle, megjelenésében is ízléses


 

Vissza
Váltás teljes nézetre!